Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Igrači plaćali da bi igrali? Veliki skandal potresa Mundijal u Kataru

Preuzmite sliku

Veliki skandal potresa Svjetsko prvenstvo u Kataru. Informacije koje je plasirao francuski novinar Romain Molina naišle su na veliki odjek u javnosti.

Prema informacijama koje je on plasirao, a koje prenose gotovo svi mediji iz Francuske, nekoliko fudbalera Kameruna i Gane plaćalo je veliki novac kako bi bili na spisku selektora.

– Pojedini reprezentativci Kameruna i Gane plaćali su da bi igrali na Svjetskom prvenstvu. Neki od njih su platili samo da bi se našli na spisku selektora – govori u kameru, na svom Youtube kanalu novinar Romain Molina

Objavljena su i imena fudbalera za koje se sumnja da su keširali svoja mjesta među 26 najboljih u selekcijama Kameruna i Gane. Tako su priliku da putuju sa reprezentacijom Kameruna dobili Jerome Ngom Mbekeli (24) i Suaibu Maru (22) koji su do sada odigrali samo po tri meča u nacionalnom timu. Dok je u timu Gane sumnjiv fudbaler Čelsija Abdul Baba Rahman. U njega su posumnjali i navijači Crnih zvijezda koji su na društvenim mrežama pisali tokom Mundijala da je Rahman platio učešće u Kataru, kako bi privukao pažnju velikih klubova. Zbog njega je izostao sa spiska igrač Cristal Palaca Jeffrey Schlupp.

Dodatnu sumnju, kada je u pitanju selekcija Kameruna, izazvalo je ponašanje selektora Lavova Rigobert Songa, na konferenciji kada je saopštavao spisak igrača, pošto je otkrio da neke od igrača i ne poznaje. Kamerun je bio u grupi sa Srbijom, igrao protiv Orlova nerješeno (3:3) dok je u posljednjem kolu pobijedio Brazil rezultatom 1:0. Sa druge strane Oto Ado, selektor Gane, podnio je ostavku po povratku u zemlju, rekavši da smatra kao neuspjeh neprolazak grupe i eliminaciju Crnih zvijezda.

Gana i Kamerun završili su takmičenje poslije prve faze. Kamerun je zbog gol razlike ostao bez nokaut faze, dok je Gana u grupi pobijedila Južnu Koreju i izgubila od Portugala i Urugvaja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,