Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Igrač koji je prizano da je pripadnik LGBT populacije u strahu pred odlazak na Svjetsko prvenstvo

Preuzmite sliku

Australijski nogometaš Josh Cavallo (21) objavio je prošlog mjeseca na Instagramu da je pripadnik LGBT populacije.

“Želim s vama podijeliti nešto osobno. Ja sam nogometaš i ja sam gej”, rekao je u uvodu. “Dok sam odrastao, uvijek sam osjećao potrebu sakriti se jer me bilo sram. Budući da sam gej nogometaš, morao sam naučiti skrivati osjećaje kako bih se uklopio u kalup profesionalnog nogometaša. Odrastanje kao gej osoba i igranje nogometa bila su samo dva svijeta koja se prije nisu ukrstila. Živio sam svoj život pretpostavljajući da je to tema o kojoj se nikad neće govoriti.”

Cavallo, 21-godišnji branič koji igra za Adelaide United u najjačoj australskoj ligi, u razgovoru za Guardian rekao je da se boji odlaska na Svjetsko prvenstvo u Katar sljedeće godine.

“Tužan sam kad vidim takve stvari. Pročitao sam da postoji smrtna kazna za gej ljude u Kataru. To je nešto čega se bojim i ne bih htio ići u Katar zbog toga. Za nogometaša je najveća nagrada odlazak na Svjetsko prvenstvo, ali ne u zemlju koja ne podržava homoseksualce i gdje bih strahovao za vlastiti život. Moram se zapitati šta mi je važnije – karijera ili život.

Cavallo, koji još nije debitirao za australsku reprezentaciju, rekao je i da ga raduju poruke podrške koje je dobio nakon objave.

“Osjećaj je nevjerovatan, ne mogu vam to opisati. Sada kada svijet zna sve i moji suigrači, osjećam se nezaustavljivo. Neopisiva je sloboda koju sada osjećam”, rekao je Cavallo kojem su podršku dali i zvijezde poput Gerarda Piquea i Antoine Griezmanna.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,