Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Igrač iz vjerskih razloga nosio drugačiji dres u odnosu na kolege u finalu Kupa Općine Kalesija

Preuzmite sliku

Fudbal je odavno okarakterisan kao “najvažnija sporedna stvar na svijetu”, a svjetske fublaske zvijezde su uvijek u fokusu i često teme u raznim društvenim sferama koje i nemaju veze sa fudbalom.

Fudblaleri muslimanske vjeroispovijesti  su često ispunjavali naslovnice svjetskih medija svojim lijepim i korisnim potezima, kojima su promovisali i populizirali vrijednosti koje zagovaraju.

U srijedu je odigrano finale nogometnog Kup takmkčenja Općine Kalesija. U finalu su se sastali NK Rainci Gornji i FK Memići, klubovi koji se takmiče u Drugoj ligi TK. Slavila je ekipa Rainaca rezultatom 2:0.

Zanimljivo je bilo da je jedan od igrača NK Rainci imao drugačiji dres u odnosu na ostale kolege.

Igrači su istrčali na teren u novoj opremi, a na dresu je bio sponzor “Bavaria”, svjetski brend proizvođača piva. Sanel Smajkić je umjesto natpisa Bavaria na dresu imao ispisanu sportsku radnju “RedStar Brčko”.

  • Smajkić nije želio nositi dres sa natpisom prouzvođača piva, ali ne odobrenje tražio od kolega i trenera, koji su ispoštovali volju kolege.

    Smajkić u kratkom osvrtu za NKP.ba kaže da ovim nije želio poniziti kolege, nego jednostavno da se radi o njegovom ubjeđenju za koje je, srećom, imao razumijevanje od kolega, te da ne želi komentrisati nečije tumačenje tipa da ima i “nularica” piva od istog proizvođača.

    Pomenut ćemo neke od najupečljativijih priča:

    Federik Kanute u dresu Seville je odbio da nosi ime sponzora kladionice dok isti nisu uplatili određena sredstva za džamiju; Frank Ribery je bio prva zvijezda Bayerna kada je odbijao da na popularnom minhenskom “Oktoberfestu’ pozira sa jednim od glavnih sponzora – pivom, te je umjesto toga, za razliku od kolega sa kriglama piva, samo pokazivao “lajk”; Ibrahim Afelay je na predstavljanju u dresu Barcelone došao u pratnji majke u hidžabu, te na taj način razbio stereotip da su fudbaleri uvijek u pratnji hostesa i manekenki; Nikolas Anelka koji je Realovom treneru Del Boskeu nakon njegovog prigovora da je zakasnio na trening riječima “Znaš li ti koliko godina Real ima trening u to vrijeme” Anelka odgovorio “Znate li vi koliko stoljeća je ikindija namaz u ovo doba godine u to vrijeme”; zatim mnogi zanimljivi potezi Mesuta Ozila u dresu Schalkea, Werdera, Reala, Arsenala i Fenera … itd itd.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje