Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Huseinbašić: Ja sam pola Nijemac, pola Bosanac, promjena nacionalnog dresa još je moguća

Preuzmite sliku

Mladi Denis Huseinbašić ove sezone igra odlično u dresu Kelna čime je privukao veliku pažnju bosanskohercegovačke i njemačke javnosti.

Huseinbašić je Bundesligu došao na mala vrata. Početkom sezone stigao je iz Kickers Offenbacha, kluba koji se takmiči u četvrtom rangu njemačkog fudbala. Potpisao je trogodišnji ugovor.

U oktobru je dobio prvo priznanje za svoje sjajne partije. Izabran je za igrača mjeseca u Kelnu, te je u svojoj prvoj sezoni među profesionalcima pokazao da je spreman takmičiti se na najvišem nivou.

Mladi veznjak je ove sezone u Bundesligi odigrao devet mečeva. Postigao je dva gola i upisao asistenciju.

Dok su iz FSBiH čekali, a nakon odgođene utakmice s Rusijom nemaju plan okupljati Zmajeve, Huseinbašić je dobio poziv Njemačke.

Antonio Di Salvo, selektor U-21 selekcije, brzo je reagovao, te je veznjaka pozvao za meč protiv Italije.

Huseinbašić imao je sredinom novembra debi iz snova u dresu U-21 reprezentacije Elfa, kada je pogodio u 23. minuti.

Kako za sada nije upisao debi u seniorskoj reprezentaciji Njemačke, postoji šansa da Huseinbašić još uvijek zaigra za Bosnu i Hercegovinu. U razgovoru za njemački Express između ostalog otkrio je da je obavio razgovore sa Zvjezdanom Misimovićem te da je otvoren za promjenu nacionalnog dresa.

– Razgovarali smo. Da li ću igrati za Bosnu ostaje da se vidi. BiH je domovina mojih roditelja, tamo sam bio svake godine kao dijete. Ja sam pola Nijemac, pola Bosanac, govorim jezik i odrastao sam u toj kulturi. Tako da mi je zemlja veoma važna.

  • Promjena je teoretski još uvijek moguća u ovom trenutku. U pitanju je i sportska perspektiva, o tome ću odlučiti na miru – kazao je Huseinbašić.

    Mladi fudbaleri na ruci ima istetoviranu poruku “Samo dalje”.

    – Tačno, piše: “Samo Dalje” To je bosanski i znači “nastavi”. Roditelji su mi dali ovakav stav. Pogotovo kada stvari ne idu dobro. Zato su mi važne ove riječi, pa otuda i tetovaža – dodao je fudbaler Kelna.

    Huseinbašić je rođen 3. jula 2001. godine u njemačkom gradu Erbachu, a prema zvaničnoj web stranici Bundeslige, osim njemačkog, posjeduje i bosanskohercegovačko državljanstvo.

    Sportski direktor reprezentacije BiH Zvjezdan Misimović u dva navrata kazao je kako će Denis bez obzira na poziv Njemačke sasvim sigurno igrati za Zmajeve.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje