Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska se plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva (FOTO)

Preuzmite sliku

Nogometna reprezentacija Hrvatske porazila je Dansku nakon penala i plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Rusiji gdje će igrati protiv domaće selekcije.

Hrvatska će u četvrtfinalu snage odmjeriti sa Rusijom, koja je danas nakon penala savladala Španiju 4:3 (1:1).

Danci su poveli već u prvoj minuti susreta, poslije prve akcije na meču. Nakon kornera, Jorgensen se sjajno snašao u kaznenom prostoru, a onda je golman Hrvatske očajno reagovao i maltene poslao loptu u svoju mrežu.

Hrvatska je ekspresno izjednačila u 4. minuti kada je kapiten Danske pogodio saigrača u glavu u pokušaju da ispuca loptu van šesnaesterca, a lopta se na njegovu nesreću odbila do Marija Mandžukića.

Napadač Juventusa bio je izuzetno precizan i već u četvrtoj minuti donio poravnanje rezultata na 1:1. Poslije drugog gola na meču ritam je opao, Hrvati su imali češće loptu u nogama, dok su Danci čekali svoju priliku.

U 27. minuti Brajtvajte se našao u odličnoj poziciji u kaznenom prostoru Hrvatske, šutirao sa nekih sedam metara, ali je golman Hrvatske Subašić bio dobro postavljen i sačuvao svoju mrežu.

Opasan napad su imali fudbaleri Hrvatske u 29. minuti kada je Perišić pokušao da volejem matira golmana Danske, no promašio je loptu.

Deset minuta kasnije Lovren je bio najviši u kaznenom prostoru Danske, ali nije uspio da zahvati loptu glavom onako kako je planirao, pa je ona završila nedaleko od stative golmana Šmajhela.

Danci su u samom finišu prvog dijela mogli doći do novog vodstva kada je Eriksen poslao jednu loptu u kazneni prostor Hrvatske, a ona je pogodila tačno mjesto gdje se spajaju stativa i prečka, pa se tako na odmor otišlo sa nerješenim rezultatom 1:1.

U drugo poluvrijeme obje ekipe su ušle poprilično rezervisano. Danci su ostavili malo bolji utisak, iako se igralo rastrzano i s puno grešaka.

Jorgensen se u 71. minuti zaletio u kazneni prostor da bi ispratio dodavanje i uputio niski udarac po sredini gola, ali Danijel Subašić je bio spreman i spriječio njegov pokušaj.

U 78. minuti Rebić je šutirao s 20 metara, ravno u ruke Kasperu.

U 85. minuti Perišić se izborio za malo prostora u blizini bijele tačke i uputio udarac glavom koji nije imao dovoljo snage a ni preciznosti. Lopta je otišla visoko iznad prečke.

Do kraja regularnih 90. minuta nije bilo promjene rezultata, pa se otišlo u produžetke.

U prvom produžetku Danci su imali kontrolu nad igrom i par opasnih pozicija za šut unutar kaznenog prostora Hrvatske, ali nisu uspjeli da ozbiljnije ugroze gol Subašića.

U 104. minuti Modrić je sjajno dodao do Kramarića, koji se dobro snašao iz jedne nezgodne situacije unutar kaznenog prostora protivnika. Nekako je uputio šut na gol, ali je Šmajhel sjajnom intervencijom uspio da spasi svoj gol.

I u drugom produžetku obje ekipe igrale na sigurno i čuvale rezultat. U 114. minuti Ante Rebić se nekako našao sam pred golmanom Šmajhelom, prešao ga i ostao sam pred golom, ali je sa leđa zaustavljen i sudija je dosudio penal za Hrvatsku.

Luka Modrić je namjestio loptu na bijelu tačku i pucao u donji desni ugao, međutim Šmajhel je uspio obraniti paradom, pa se pristupilo se izvođenju jedanaesteraca.

U prvoj seriji promašio je Eriksen, da bi Šmajhel odbranio Badelju. Zatim su bili sigurni Kjer i Kron-Deli za Dansku i Kramarić i Modrić za Hrvatsku.

Nakon toga Subašić je odbranio Šoneu, ali je i Pivarić promašio. U odlučujućoj seriji Jorgensen je promašio da bi Rakitić pogodio i odveo Hrvatsku u četvrtfinale. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje