Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrvatska iznenadila Španiju i poslala ih na megdan Italiji (VIDEO)

Preuzmite sliku

Večeras su se od 21 sat igrale utakmice posljednjeg trećeg kola u Skupini D. Sastali su se aktuelni dvostruki uzastopni prvak Starog kontineta Španija i Hrvatska te Turska i Češka.

Španija i Hrvatska posljednjom utakmicom u skupini D odlučivale su o prvom mjestu. Kako god da se završilo, Španija je sigurna na drugom mjestu, a o plasmanu Hrvatske ovisila je i utakmica Turske i Češke.

Španci su iznenadili Hrvate ranim pogotkom u sedmoj minuti igre. Akciju je započeo Busquets kada je pronašao Fabregasa, a kasnije se akcija razvijala preko Alvara Morate i Nolita. Na kraju je Cesc uposlio Moratu koji je pospremio loptu u praznu mrežu.

Odličnu je priliku u 12. minuti imao Nikola Kalinić. Uzeo je loptu nakon jedne pogreške Španaca i odlučio se za oštar šut iako mu se s desne strane otvarao Ivan Rakitić. Pucao je snažno po sredini gola, a De Gea je uspio blokirati u korner.

Hrvatska je izjednačila u najboljem trenutku – u 45. minuti, tačno prije odlaska na odmor. Odlično je s lijeve strane ubacio Ivan Perišić, previsoko je to bilo za Rakitića, ali je na prvoj stativi  spremno čekao Nikola Kalinić i maestralno je pospremio loptu u mrežu.

Bio je to prvi pogodak kojeg je Španija primila nakon 734 minute na Euru! Posljednja koja im je zabila bila je Italija u prvoj utakmici skupine na Euru 2012. godine.

Hrvatski su igrači u 64. minuti tražili jedanaesterac. Četvorica su igrača u kaznenom prostoru okružila marka Pjacu, igrač Dinama je pao, ali sudija nije pokazao na bijelu tačku.

Sudija Kuipers je u 71. minuti pokazao na bijelu tačku nakon što je Silva pao u kaznenom prostoru pokraj Vrsaljka. Iznenađujuće je loptu uzeo Sergio Ramos, pucao je snažno po sredini gola, ali je Subašić obranio.

Hrvatska je povela u 88. minuti! Odlično je loptu povukao Nikola Kalinić, dodao Ivanu Perišiću kojeg nije uspio blokirati Gerard Pique, a sjajni je hrvatski igrač pospremio loptu uz bliži ugao.

U drugom meču, Turska je od prve minute krenula furiozno na gol Češke.

Turci se poveli u 10. minuti, strijelac je bio Yılmaz.

Sivok je u 16. minuti šutirao glavom, ali je loptu zaustavila stativa, pa od izjednačenja nije bilo ništa.

Poslije prekida u 65. minuti, i mora se priznati ofsajda koji škotski sudija Colum nije dosudio, lopta je došla do Ozana Tufana. On se našao iskosa sa desne strane i pucao je jako i precizno u bliži ugao.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao.

Skupina D: Španija 1:2 Hrvatska (Morata/Kalinić, Peričić), Turska 2:0 Češka (Yilmaz, Tufan). (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje