Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

HRT izrazio zabrinutost povodom prodaje tv prava: Sportklub će prenositi utakmice svih država bivše Jugoslavije?

Preuzmite sliku

UEFA je objavila rezultate konkursa u kojem su prodavali prava prijenosa utakmica kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo i Evropskog prvenstva 2020. godine, te novoformirane Lige nacija.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u pismu kojeg je objavila na svom web portalu, objavila je informaciju u kojoj smatra zabrinjavajućim komercijalizaciju sporta i sportskih prijenosa.

,,Tijekom 2017. godine Europska unija nogometnih udruga (eng. Union of European Football Associations – UEFA) objavila je natječaj za prodaju prava prijenosa utakmica Europskoga nogometnog prvenstva 2020. godine, kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo te novoutemeljene Lige država. Hrvatska radiotelevizija (HRT) sudjelovala je na natječaju s 20 % većim iznosom od iznosa ponuđenoga za prošlo Europsko nogometno prvenstvo, no UEFA je odabrala drugoga ponuđača, koji u vlasništvu ima mrežu kabelskih televizija te mu prodala prava prijenosa za sve države bivše Jugoslavije.

Hrvatska radiotelevizija nije jedini javni medijski servis koji nije izborio pravo prijenosa za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine. Razlog tomu je sve veća komercijalizacija sporta te posljednjih godina sve prisutniji trend da kabelske televizije izdvajaju sve više iznose za televizijska prava, posebno nogometna, s čime se javni medijski servisi i članice Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) sve teže nose”, javio je HRT.

Sportklub će kao ekskluzivni vlasnik prava prijenosa utakmica prodavati utakmice svim zainteresovanim kandidatima, te ova informacija nužno ne znači da će državne televizije biti uskraćene od prijenosa utakmica nacionalnih timova. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,