Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hadžibegić: Srbija sa Piksijem će biti iznenađenje Mundijala

Preuzmite sliku

Katar je zaslužio organizaciju Svjetskog prvenstva, kaže Faruk Hadžibegić, kapiten reprezentacije Jugoslavije na Mundijalu u Italiji 1990. godine, koji je kao selektor vodio selekcije Bosne i Hercegovine i Crne Gore. U razgovoru za Al Jazzera Balkans Hadžibegić je govorio o reprezentaciji BiH, nadolazećem SP-u, favoritima te mogućim iznenađenjima. 

Bili ste dio reprezentacije Jugoslavije koja je igrala na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji, kada su ‘Plavi’ zaustavljeni u četvrtfinalu od Argentine. Kakav je osjećaj za Vas bio biti kapiten jedne generacije na smotri najboljih selekcija svijeta?

– San svakog fudbalera i vrhunac karijere je nastup za svoju reprezentaciju na svjetskom prvenstvu. To su posebne emocije i završetak dugog rada u klubu, reprezentaciji, pripreme pa utakmice. To je kruna jednog posla za svakog fudbalera.

Bili ste selektor Bosne i Hercegovine. Koji je po Vama sada nivo kvaliteta i kakva je perspektiva zmajeva?

– Bilo bi dobro da naša reprezentacija ima kontinuitet. Vrijeme je da ponovo odemo na veliko takmičenje, na Evropsko i Svjetsko prvenstvo. Mi smo u periodu smjene generacije. Imamo još dva vrhunska igrača, Edina Džeku i Miralema Pjanića. Mislim da će biti od velike koristi mlađim igračima koji će se sigurno u narednom periodu potvrditi. Očekujem jako puno u skorije vrijeme od naše reprezentacije.

Vodili ste i nacionalni tim Crne Gore. Šta mislite o toj reprezentaciji?

– Mislim da dobro rade. Na nesreću imaju manji rezervoar igrača nego ostale selekcije. Ali, ima igrački duh koji smo imali u bivšoj državi. Imam puno povjerenje u tu selekciju.

 Kakav je po Vama kvalitet fudbala u regiji?

– On se poboljšava svake sekunde. Mislim da nismo iskoristili naše kapacitete iz nekih objektivnih razloga. Ali, vjerujem da će sve doći na svoje.

Predstoji nam Mundijal u Kataru, prvi u arapskim zemljama. Kakva su očekivanja?

– Navijam za fudbal. Drago mi je da je Katar dobio organizaciju Svjetskog prvenstva zato što je fudbal planetarni sport i ne bi trebali da se žale oni koji se žale što se igra tamo. Treba odvojiti politiku od sporta. Politika je drugi posao. To treba tako da ostane.

Ko su po Vama favoriti za osvajanje prvenstva?

– Mislim da bi među četiri selekcije trebali očekivati Brazil i Argentinu te, Francusku. Od iznenađenja, povratkom Piksija (Dragan Stojković, selektor Srbije) nekako sam optimista što se tiče Srbije. Vraćajući svoje zvjezde Srbija se vratila na dobar put.

Šta se može očekivati od Hrvatske?

– Hrvatska ima dobru selekciju. Bojim se da nije odlazak Luke Modrića suviše rano najavljen i kako može da djeluje ta njegova odluka na druge u reprezentaciji.

Gledajući imena igrača Francuske koji su ostali bez poziva za SP, jasno je o kako kvalitetnoj selekciji se radi. Rekli ste da ih vidite u samom vrhu. Vaš komentar.

– Oni imaju veliki izbor igrača. Po meni su jedan od favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva.

Dosta igrača iz Vaše generacije su postali odlični treneri.

– Fudbaleri u jednom momentu vide svoju perspektivu kao treneri. Bolje da su u sportu nego da se bave nekim drugim stvarima. Mada mogu da se bave drugim stvarima. Drago mi je za kolege koje izaberu taj put. Ja sam isti taj put izabrao.

Da li je evropski fudbal i dalje ispred ostatka svijeta?

– Nivo fudbala se podigao. Dosta se izjednačio. Ali, i dalje smatram da evropski fudbal jači od južnoameričkog ali i drugih kontinenata gdje se igra fudbal.

Šta mislite o kvalitete klupskog fudbala u Bosni i Hercegovini, o Sarajevu, Željezničaru?

– I kod nas se igra sve bolje. Mada smo daleko od onoga što publika zaslužuje. Imamo uslove da napravimo bolje stvari. Kod nas možda ne ide brzinom kako bismo voljeli ali napredak postoji. Mislim da ide u dobrom pravcu. Da ima kapaciteta da klubovi poput Sarajeva i Željezničara dođu na nivo kvaliteta da budu u rangu sa nekim evropskim timovima.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je imala podršku navijača gdje god su igrali na planeti. Šta mislite o navijačima ‘Zmajeva’?

– Mislim da je naša publika najbolja na svijetu. Zaista je naša reprezentacija uvijek imala podršku gdje god igrali.

Trenutno ste bez angažmana…

– Takav je trenerski posao. Ima perioda kada radiš, ima onih kada ne radiš. Bitno je da sam na raspolaganju, da sam motivisan, živ i zdrav. Optimista sam za budućnost.

Ko je uticao na Vas da izrastete u profesionalnog fudbalera koji je uspješno igrao za Sarajevo, španski Betis i francuske Sochaux i Toulouse te nacionalnu selekciju Jugoslavije?

– Prije svega to je moj otac, a poslije i treneri koje sam imao. Svaki od njih je ugradio puno stvari u moju karijeru.

Pretpostavljam da je značajnu ulogu imao Ivica Osim kao selektor reprezentacije?

– Naravno, Ivica Osim ima posebno mjesto u mojoj karijeri.

Koga cijenite od današnjih trenerskih stručnjaka?

– Ima ih puno. Carlo Ancelotti, Josep Pep Guardiola i Jürgen Klopp su veliki treneri.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje