Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Hadžiahmetović: San mi je igrati EURO ili Mundijal sa BiH

Preuzmite sliku

Amir Hadžiahmetović fudbaler Konyaspora govorio je za sajt Fudbalskog savez Turske. Reprezentativac BiH istakao je kako ne želi da ide iz svog kluba kao slobodan igrač, jer želi da Konya zaradi na njemu.

Amir je u opširmnom intevrjuu za tff.org govorio o mnogobrojnim temama, između ostalog i o svojim počecima.

“Rođen sam u Danskoj gdje sam živio do 2009. godine kada sam se vratio u BiH. To je bila velika promjena u mom životu, nije bilo nimalo lako na početku jer je to potpuno drugačiji mentalitet ljudi u dvije zemlje. Škola je bila drugačija kao i fudbal, no na kraju se dobro završilo. Otac je odveo dvojicu braće i mene u najveći klub u Bosni i Hercegovini, igrali smo u omladinskim kategorijama Željezničara, braća su prekinula karijere prije nego li su postali profesionalci iako su bili jako talentovani. Mislim da sam naučio iz njihovih grešaka. Ako govorimo o glavnom problemu bh. fudbala, to je infrastruktura i finansije. Nemamo terene i uslove kao što imamo ovdje u Konyasporu i to je najveći naš problem” rekao je Hadžiahmetović koji je za Željezničar debitovao u sezoni 2014/2015 i to kao 17-godišnjak.

“Nije se bilo lako probiti kao 17-godišnjak, no imao sam sreće jer je u to vrijeme trener prvog tima Željezničara bio moj nekadašnji trener u juniorima tako da je moja profesionalna karijera počela. Dobro sam trenirao i igrao u toj sezoni, završili smo drugi iako smo se do posljednjeg kola borili za titulu prvaka Bosne i Hercegovine. To je bio dobar period karijere, postao sam standardan igrač Željezničara, igrali smo Evropu i nakon toga uslijedio je transfer u Konyaspor” priča Hadžiahmetović.

Reprezentativac BiH naveo je kako je do transfera u Tursku došlo nakon što su skauti pratili utakmice Premijer lige BiH.

“Prije svega, teško je iz Bosne i Hercegovine ostvariti transfer vani, ja sam zahvalan što mi se ta mogućnost otvorila u ranoj fazi karijere. Imao sam 18 godina kada sam prešao u Konyaspor. Nekoliko mjeseci prije transfera, gledali su me na jednoj utakmici i imao sam sreću, pa sam odigrao dobro i tako je došlo do transfera. Nije bila teška odluka za mene da prihvatim poziv ovog kluba jer sam poznavao Riada Bajića koji je također igrao za Konyaspor u to vrijeme, rekao mi je sve najbolje o klubu i prihvatio sam ponudu, kazao je veznjak Konyaspora koji ne želi da ode iz kluba kao slobodan igrač, te je zbog toga produžio vjernost klubu” priča Amir.

“Želim da klub zaradi novac na meni kada budem odlazio i to je jedini razlog što sam potpisao novi ugovor sa klubom. Konyaspor me napravio boljim igračem i moram to poštovati. Ovdje sam postao bolji fudbaler i bolji čovjek i jedini način na koji im se mogu odužiti jeste da oni zarade na mom transferu. Ne želim ići kao slobodan igrač” tvrdi fudbaler Konye.

Ima Hadžiahmetović još neostvarenih snova.

“Ima još mnogo toga što želim ostvariti u karijeri, nadam se da će sljedeći korak biti igranje u jednoj od najjačih evropskih liga. Također, želim ostvariti vrhunski rezultat sa reprezentacijom, želim otići na Euro ili Svjetsko prvenstvo, to je moj najveći san. Edin Višća i Anthony Nwakaeme iz Trabzonspora su igrači koje najviše poštujem kao i timske kolege Ibrahima Šehića i Abdulkerima Bardakçıja”. (N1.)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje