Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gradimir Crnogorac: \”Ne mogu se pomiriti sa činjenicom da smo ispali!\”

grado-zaglavlje
Preuzmite sliku

Nakon što je Sloboda preselila u niži rang, novinske naslove krase izjave bivših asova sa Tušnja, poput: Mesketa, Šečera, Lice… Međutim, postoji niz onih koji su u novijoj istoriji pokazali ali i dokazali da su neupitni borci i da su nerijetko ostavljali srce na terenu za Slobodin dres.

\"grado-zaglavlje\"Jedan od njih je Gradimir Crnogorac! Grado spada u onu grupu fudbalera koji su bez obzira na razne okolnosti godinama i s ponosom nosili crveno-crni dres. Nebrojno puta je pokazao koliko voli Slobodu ali istovremeno nikada nije krio i stidio se svog animoziteta prema sarajevskim klubovima, baš zbog toga ali i zbog svoje spontanosti i iskrenosti popularnog Gradu ona obična i čaršijska tuzlanska raja uvijek će da poštuje i cijeni. Prekinuli smo ga nekoliko trenutaka prije treninga: „Evo me u karantinu, idem na trening, sutra igramo u Almaty\”

Prije bilo kojeg nastavka uvodne riječi, pitanja, osvrta, analize zamolili smo našeg Gradu da nam prokomentariše ispadanje Slobode u niži rang:

Pa brate moj toliko mi stvari prolazi kroz glavu da ne znam šta da kažem. Toliko mi je krivo i još uvijek ne mogu da prihvatim činjenicu da smo ispali. Ali ako će nam ovo ispadanje donijeti bolje dane i ako će se napraviti zdrava klima u klubu i da mladi igrači dobiju priliku stasati i očvrsnuti u Federalnoj onda je bolje, ali opet mi je teško reći da je „bolje\” što nam je klub ispao jer ne mogu s tom činjenicom da se pomirim. Teško je u ovakvim okolnostima biti mudar i pametan. Volio bih da se što prije vratimo u Premijer ligu ali da ne bude tavorenja kao do sada. Volio bih da konačno uđu ambiciozni ljudi u Slobodu, volio bih da se bivšim igračima da puno povjerenje na svim funkcijama, da grad stane uz klub, da igrači i svi u klubu imaju redovna primanja, da se stadion konačno završi i pomoćni teren naravno, a najviše od svega bih volio da na svakoj utakmici bude pun stadion kao na zadnje dvije, srce mi je zaigralo kada sam vidio pune tribine. Ja znam da svi tuzlaci vole Slobodu i da će je uvijek podržavati ali ta bezuslovna ljubav mora biti uzvraćena organizovanim klubom i dobrom atmosferom„ rekao je naš Grado.

\"grado-crnogorac\"

Milwal FC, Sloboda Tuzla, Budućnost Banovići, Hajduk Split, Akademisk BK, Spartak Nizhny Novgorod, FK Atyurau i Fc Kaisar su klubovi u kojima je Crnogorac gradio svoju fudbalsku karijeru a u posljednjem je trenutno jedan od najboljih igrača. Ono što nam je svima posebno ostalo u sjećanju su i njegovi nastupi za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, te ukazanu priliku da osjeti kako je čuvati jednog od najboljih golgetera na svijetu, Thierry Henry-a. Igrao je Crnogorac u društvu Baljića, Konjića, Salihamidžića, Hibića, Musića, Papca, Spahića i Barbareza. Danas, kada se uz popodnevnu kafu i obavezne sportske teme slučajno spomene ime Gradimira Crnogoraca, obično se vežu komentari poput: „…a mogao je da igra u najboljim evropskim klubovima\”.

\"grado-sloboda-timska\"

Danas Crnogorac igra u Kazahstanu, živi u gradu Kyzylordikoji koji ima oko 200.000 stanovnika i jedan je od manjih gradova u Kazahstanu. Inače glavni grad Kazahstana je Astena a ranije je to bila Almata. Klub u kojem Crnogorac igra zove se FK Kaisar i to je drugi Kazahstanski klub u kojem Crnogorac nastupa, prje dvije sezone nosio je dres FK Atyraua.

Zamolili smo Crnogorca da za Tuzlanski.ba napravi usporedbu između naše i Kazahstanske lige, te da nam malo približi svoj sadašnji klub i njegov status u istom:

Iako Kazahstan nije neka fudbalska velesila, liga im je sigurno kvalitetnija i bolja od naše, a kada je u pitanju finansijski segmet, svaka usporedba sa našom ligom bila bi smiješna. Inače, po dolasku potpisao sam bio jednogodišni ugovor, a obzirom da je moj klub prošle godine bio „novi kolač\” u Kazahtanskoj ligi i da smo uspjeli izboriti opstanak, nisam imao razloga da mijenjam sredinu, te smo na obostrano zadovoljstvo produžili povjerenje i saradnju. Ovdje mi je zaista dobro, zamjenik sam kapitena, u 11 kola do sada postigao sam 3 gola od kojih posljednji glavom svom bivšem klubu. Trenutno sam najbolji strijelac kluba a što je najvažnije od svega, supruga je uz mene i sigurno je moja najveća podrška i motivacija\” rekao je Crnogorac.

(Posljednji pogodak protiv svog bivšeg kluba)

Poruka tvojim tuzlacima, Fukarama:

Nema se tu šta mnogo pričati, jednom sam rekao i uvijek ću ponavljati: „Fudbal fudbalerima – Politika političarima\” i prenesi pozdrav svim Fukarama uz iskrene čestitke na atmosferi koju su pravili posljednjih par kola, fenomenalni su bili. Pozdrav vama i čestitam na projektu tuzlanski.ba, pored toga što sam smo iskreni prijatelji, sada imate i vjernog čitatelja u dalekom Kazahstanu.\” za kraj razgovora rekao je Crnogorac.

N.K – Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: