Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gradimir Crnogorac, nekadašnji reprezentativac BiH: Ostaje žal što duže nisam ostao u Hajduku

Preuzmite sliku

Gradimir Crnogorac je u svojoj karijeri nosio dres matične tuzlanske Slobode, ali i reprezentacije Bosne i Hercegovine kada su igrači iz Premijer lige BiH rijetko dobijali pozive selektora. Stekao je i zavidno internacionalno iskustvo igrajući u Danskoj, Rusiji, Kazahstanu…

Trenutno je trener tuzlanske Slobode, kluba u kojem je od malih nogu i kluba za koji je emotivno vezan. Svi njegovi usponi i padovi vezani su za Slobodu, sve pobjede i porazi… Jedan je od najmlađih šefova stručnih štabova u stoljetnoj historiji tuzlanskog kluba ima veoma ambiciozne planove.

  • No, dok je još bio u kopačkama nije razmišljao o trenerskom pozivu. Ali, kada se okače kopačke o klin mora se razmišljati o budućnosti.

    “Iskreno dok sam aktivno igrao uopšte nisam razmišljao o tome. Međutim kada se završi karijera jednostavno mora se razmišljati o tome šta ćete raditi. Ja sam izabrao ovu profesiju i mogu reći da za sada ide to nekim svojim tokom”, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Gradimir Crnogorac, trener tuzlanskih “crveno-crnih”.

    Lakše je biti igrač, to smo stoput čuli, a isto to tvrdi i Crnogorac. Kao trener moraš razmišljati o svemu, a on će svoje vještine uskoro oplemeniti profesionalnom UEFA trenerskom diplomom. U Slobodi je debitovao kod legendarnog Nedžada Verlaševića, vodio ga je i Sakib Malkočević, ali je njegov trenerski uzor daleko van granica BiH.

  • “Pa vidite ovo, iskreno teško je primijeniti nečiju metodu, trenersku. Ja pokušavam na neki svoj način da izgradim svoju trenersku ličnost i da to prenesem na svoje igrače. Mogu da izdvojim, pošto sam veliki fan Manchester Uniteda, naravno da mi je uzor Alex Ferguson, iako više ne radi. To je čovjek koji je došao u Manchester United davne 1986. godine gdje u klubu uopšte nije bilo stanje kakvo je danas. To je čovjek koji je sve izgradio”, kaže Crnogorac.

    U karijeri je mogao više, ali… Bilo je objektivnih i subjektivnih razloga. Na kraju uvijek ostaje neka vrsta žala, ali to je životni usud.

    “Naravno da ostaje žal. Ostaje žal što nisam ostavio dublji trag u Hajduku. Međutim takav je bio splet okolnosti da sam ostao dole malo, kraće od jedne polusezone i poslije toga sam otišao u Dansku, Rusiju, Kazahstan… Prije odlaska u Hajduk imao sam jednu jako dobru ponudu AEK-a, ali se to prije samog odlaska izjalovilo tako da sam prihvatio poziv Hajduka, i tadašnjeg selektora naše nogometne reprezentacije Blaža Sliškovića i otišao sam dole”, navodi Crnogorac.

  • Sloboda pod njegovom palicom igra lijepo i dopadljivo. Veliki broj juniora je dobio priliku, ne reda radi već u utakmicama koje su bile biti ili ne biti.

    “Ovo je jedan projekat i ja mislim da ćemo mi svi zajedno u klubu istrajati u tome. Iako ove sezone, vidjeli ste i sami, male su razlike između klubova, ali isto tako mislim da smo mi ove sezone već nešto pokazali, ono što mi tražimo”, ističe Crnogorac.

    Njegovi igrači, kako ističu, podbacili su u utakmicama sa Veležom u Mostaru i Mladosti u Doboju kod Kaknja. No, cilj je da se u proljeće uđe sa što više bodova kako bi mladi igrači bez velikog rezultatskog pritiska imali još više minuta provedenih u igri.

  • “Ovo je projekat u naredne četiri godine. U naredne četiri godine ćemo pokušati sigurno napasti vrh tabele. To su ciljevi našeg kluba i mislim da smo na dobrom putu. Mislim da je naredna sezona presudna za naš klub i naše igrače”, zaključuje Crnogorac koji se u Slobodi prihvatio trenerskog poziva u vrijeme kada su mnogi iskusniji okretali glavu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje