Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grad Tuzla nije jamac za izmirenje duga FK Sloboda, detalji sporazuma poslovna tajna

Preuzmite sliku

Prije nekoliko dana predsjednik Skupštine FK Slobode Kemal Kurević potpisao je sporazum s Poreznom upravom Federacije BiH o reprogramiranju poreznog duga, nastalog u poslijeratnom razdoblju.

Detalji ovog sporazuma, međutim, nisu poznati javnosti. Nezvanično se spominje da je Sloboda prihvatila obavezu da će do sada neizmirene porezne obaveze isplatiti u naredne tri godine. Ovaj sporazum bio je jedan od glavnih uvjeta za dobijanje licence kako bi Sloboda mogla nastupati u evropskih kupovima.

Direktor Slobode Sabahudin Vugdalić kaže da su detalji sporazuma poslovna tajna. Potvrdio je jedino da jamstvo za izmirenje duga nije dala Gradska uprava.

Iako je Grad još u decembru obećao da će stati uz Slobodu i jamčiti izmirenje duga prema Poreznoj upravi, to se nije dogodilo. Prije tri godine naslijedili smo ukupni dug od oko 7,4 miliona maraka. Glavnina se odnosila na neplaćene poreze. Da nismo uslovljeni izmirenjem ovog duga za dobijanje licence, vjerovatno reprogram nikada ne bismo radili. A mi smo to uspjeli u relativno kratkom roku, osjetno smanjujući Slobodine dugove. Saldo za prošlu godinu je nula, nema novih dugovanja – izjavio je Vugdalić za agenciju Fena.

Ako Grad Tuzla nije garant za izmirenje poreznog duga, onda se pretpostavlja da je jamstvo dala klupska uprava. Nije, međutim, poznato kako bi Sloboda u naredne tri godine mogla sama izmiriti ovako velike porezne obeveze.

Na posljednjoj Skupštini kluba spominjan je dug koji je premašio 3 miliona maraka. Prostom računicom se može zaključiti da će Slobodine obaveze prema Poreznoj uporavi u mjesečnim ratama iznositi oko 85.000 maraka, što je veći iznos od onog koji Gradska uprava izdvaja za Slobodu iz budžeta za sport.

Direktor Vugdalić kaže da uvjet za dobijanje licence nije samo izmirenje finansijskih obaveza prema državnim organima, nego i dobavljačima, bivšim i sadašnjim uposlenicima. Ističe da treba srediti i infrastrukturu stadiona, renovirati svlačionice po UEFA standardima i uraditi niz drugih poslova.

Porezni dug je najveće opterećenje. Reprogram jeste potpisan na tri godine, ali mi se nadamo da će Parlament Federacije BiH usvojiti odluku prema kojoj će sportski kolektivi svoje porezne dugove moći izmiriti u narednih 10 godina – naglasio je Vugdalić.

Sloboda je na korak do plasmana u neko od evropskih takmičenja, ali je sigurno da protivnike neće moći dočekati na Tušnju, koji ne ispunjava potrebne uvjete. Zato je još lani, tokom procesa licenciranja, za domaće utakmice u evropskim takmičenjima prijavljen stadion Bilino polje u Zenici. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje