Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fudbalske sudije iz BiH prvi put na evropskoj klupskoj sceni

bh sudije
Preuzmite sliku

Na utakmici Evropske lige u fudbalu, koju će u četvrtak odigrati PSV i AIK, pravdu će dijeliti sudijska petorka iz BiH

bh sudijeČetvrtak će biti historijski dan za fudbalske sudije iz Bosne i Hercegovine. Prvi put jednu evropsku utakmicu će suditi kompletna ekipa sudija ove zemlje. Riječ je o utakmici Evropske lige koju će u Eindhovenu odigrati domaći PSV i švedski AIK.

Agencija Anadolija saznaje da će sudijsku petorku iz Bosne i Hercegovine, koja će u četvrtak dijeliti pravdu u meču između PSV-a i AIK-a, predvoditi glavni sudija Emir Alečković, a za njegove pomoćnike određeni su Dalibor Brašković i Hrvoje Turudić. Četvrti sudija je Senad Ibrišimbegović, a pomoćne linijske sudije bit će Elmir Pilav i Edin Jakupović.

Sudije iz BiH složne su u ocjeni da su od Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) dobili veliko povjerenje koje moraju opravdati. UEFA je za kontrolora suđenja, na predstojećoj utakmici između PSV-a i AIK-a, postavila iskusnog posmatrača Mark Bata koji je član Sudijskog odbora UEFA-e.

Glavnom sudiji Emiru Alečkoviću ovo će biti deseti put u 2012. da dijelu pravdu na utakmicama koje se odigravaju pod okriljem UEFA-e i FIFA-e.

U septembru je sudio na utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014.godine između Andore i Mađarske. Pohvale sudijskih eksperata UEFA-e dobio je za suđenje na utakmicama Evropskog prvenstva za kadete, održanog u Sloveniji.

Odluka UEFA-e da odobri bh. sudijama da dijele pravdu na utakmici Evropske lige može biti dobar znak da bi djelioci pravde iz ove zemlje uskoro mogli dobiti povjerenje da sude u nekoj utakmici Lige evropskih prvaka.

Emir Alečković i njegove kolege imat će priliku da poprave ugled bosanskohercegovačkih fudbalskih sudija u Evropi, nakon što je Disciplinska komisija UEFA-e doživotno suspendovala bh. sudiju Novu Panića zbog sumnje da je sudjelovao u namještanju utakmice mladih selekcija Švicarske i Gruzije, koju je vodio u Luganu 18. novembra prošle godine.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: