Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fudbalska sutkinja Vesna Miletić: Još uvijek imamo predrasude kada djevojke igraju fudbal

Preuzmite sliku

Vesna Miletić je viši asistent na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i fudbalska sutkinja. Sudi u ženskoj Premijer ligi u Bosne i Hercegovine, te u Drugoj muškoj ligi Republike Srpske. San ove 32-godišnje djevojke je da jednog dana postane međunarodni sudija.

Miletić, koja živi na Palama, a rođena je u Goraždu, spojila je dvije ljubavi, koje na prvi pogled nemaju dodirnih tačaka. Od djetinjstva tu je ljubav prema sportu i matematici. Odlučila je da ne odustane ni od jedne, nego da im se isto posveti. Nije lako, ali uspjela je.

Osnovnu školu završila je na Palama, srednju matematičku gimnaziju u Sarajevu, osnovne studije matematike i fizike na Filozofskom fakultetu na Palama, dok je master studije završila na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

  • “Trenutno sudim žensku Premijer ligu i mušku Drugu ligu Republike Srpske. Nadam se da ću ove godine postići norme za Prvu ligu Republike Srpske. Također, viši sam asistent na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, radim na Filozofskom fakultetu, Odsjek za matematiku i fiziku i Elektrotehničkom fakultetu u Lukavici“, ispričala je Miletić za Anadoliju.

    Od malih nogu je u fudbalu, a isto tako oduvijek voli i matematiku. Stoga je odlučila da ne odustaje ni od jedne ljubavi nego da se bavi i jednom i drugom.

    “Na prvu je nespojiv spoj, ali to su dvije ljubavi. Ne sjećam se kada je bio prvi susret s loptom”, kazala je Miletić.

    Igrom slučaja dobila je poziv od prijatelja da postane fudbalska sutkinja.

    “Prijatelj me je kontaktirao, rekao je da sudim. Uvijek sam igrala fudbal, a do tada o tome nisam razmišljala. Rekreativno sam otišla na trening, u nadi da ću tako iskoristiti vrijeme poslije učenja. Međutim, svidjelo mi se i ozbiljno sam pristupila tome”, prisjetila se Miletić vremena kada je odlučila da će se baviti fudbalskim suđenjem.

    Već pet godina sudi na utakmicama.

    “Nisam se pokajala i mislim da neću”, naglašava Miletić.

    Tokom karijere igrala je u SFK Sarajevo 2000 i za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

    “Od djetinjstva sam na Palama igrala s momcima jer nije bilo ženskog fudbalskog kluba. U Sarajevu sam prvi put igrala sa djevojkama i tada sam dobila i poziv za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nastupala sam za svoju državu. Nastupala sam dok sam bila u srednjoj školi”, prisjetila se Miletić.

    Iako je 21. vijek i žene u fudbalu nisu više neobična pojava, ima onih koji na nju, kao ženu koja sudi muške utakmice, gledaju čudno.

  • “Gledaju čudno. Mi smo takva zemlja da još uvijek imamo predrasude kada djevojke igraju fudbal, a pogotovo kada djevojka sudi momcima. Međutim, momci imaju razumijevanja. Nikada nije problem čak i ako se dese neke greške”, naglasila je Miletić.

    Kako je kazala, fudbal ne može bez emocija, pa se dešavaju situacije kada se izgovore riječi koje možda čovjek inače ne bi ni rekao.

    “Ali, poslije utakmice, momci priđu i izvinu se. Tako da do sada nije bilo problema”, kazala je Miletić kroz osmijeh.

    San joj je da postane međunarodna sutkinja.

    “Voljela bih jednog dana da sudim evropske utakmice. Mislim da sam na dobrom putu. Za to je potreban rad, trud, ozbiljnost…”, istakla je Miletić.

    Da bi se postao fudbalski sudija potrebno je proći određene testove. Tu je polaganje fizičkih normi, seminar na kojima je edukacija za teoriju.

    “Potrebno je da je dobra fizička sprema, da teorija bude na zavidnom nivou. Treniram svaki drugi dan. Možda je to pretjerano, ali tako godinama radim i navikla sam. Za ozbiljan nivo zaista treba trenirati skoro svaki dan”, zaključila je Miletić.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,