Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fudbalska prvenstva evropske “petice“ ulaze u zanimljive završnice

Preuzmite sliku

Pet najboljih nacionalnih fudbalskih prvenstava u Evropi postaju sve zanimljivija kako se približavaju završne borbe za titule i opstanak u elitnom društvu, a nakon utakmica igranih protekle sedmice u popularnoj “petici“ je došlo do promjene na vrhu španske La lige, gdje je Barcelona preuzela lidersku poziciju od rivala Real Madrida.

Remijem protiv Las Palmasa prošle sedmice, Real Madrid je prepustio lidersku poziciju Barceloni, ali popularni “Galaktikosi“ su u subotu pobijedili Eibar u gostima s visokih 4:1 i najavili izuzetno uzbudljivu borbu za titulu. Barcelona je pak u dva posljednja meča s visokih 6:1 deklasirala Sporting iz Gijona i s 5:0 Celtu iz Viga. Katalonski tim je trenutno prvi sa 60 bodova iz 26 odigranih utakmica, a Real na drugom mjestu ima bod manje, ali i utakmicu manje. Ni Sevilla nije odustala od utrke za titulu španskog prvaka jer na trećem mjestu ima 55 bodova i meč manje, te čeka svoje šanse u ostatku prvenstva. Granada, Gijon i Osasuna se trenutno nalaze u zoni za ispadanje.

U engleskoj Premijer ligi proteklog vikenda je igrano 27. kolo, koje će večerašnjim derbijem u Londonu zaključiti West Ham i Chelsea koji i sa utakmicom manje ima sedam bodova više od drugoplasiranog Tottenhama. Čini se da Chelsea sigurno korača ka osvajanju titule i na ruku im ide činjenica da ne igraju u evropskim takmičenjima, ali u Engleskoj je zanimljivija borba za ostanak u eliti. Sunderland, Hull i Middlesbrough su u zoni za ispadanje i do kraja sezone će voditi žestoku borbu za opstanak sa timovima koji su iznad njih na tabeli, a u prvom redu protiv Crystal Palacea, Swensea i aktuelnog prvaka Leicestera.

U Njemačkoj je igrano 23. kolo, a Bayern iz Minhena je pobjedom 3:0 nad Kolnom sa šest bodova viška sigurno zadržao lidersku poziciju ispred Leipziga koji je remizirao u gostima kod Augsburga (2:2). Dermstadt, Ingolstadt i Hamburger su trenutno najbliži ispadanju iz Bundeslige, a za ostanak će se boriti protiv velikana njemačkog fudbala Wolfsburga, Bremena i Schalkea.

Klubovi italijanske Serie A su proteklog vikenda igrali mečeve 27.kola, a Juventus je i remijem 1;1 protiv Udinesea povećam prednost na liderskoj poziciji na osam bodova jer je drugoplasirana Roma poražena na domaćem terenu od trećeplasiranog Napolija. Pescara, Crotone i Palermo su na dnu tabele i najbliži su selidbi u drugu ligu.

Zanimljivo je i u Francuskoj, gdje je Monaco pobjedom u 28. kolu nad Nantesom od 4:0 zadržao tri boda prednosti u odnosu na rivala PSG, koji je rezultatom 1:0 bio bolji od Nancyja. Lorient, Bastia i Dijon su trenutno na posljednja tri mjesta tabele koja vode u niži rang takmičenja naredne sezone. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje