Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fudbalska ikona: Svojim je golovima rušio rekorde, ali udario je Ronalda i tu je bio kraj

Preuzmite sliku

Za vrijeme boravka u Manchesteru Ruuda van Nistelrooya često su nazivali čovjekom samo jednog trika, ali opisati njegove golove kao jednostavne, značilo bi pogrešno shvatiti njegovu briljantnost. Kraljevi šesnaesterca. Takvih ima gotovo u svim utakmicama, stoje što bliže golu, čekaju neku zalutalu loptu koju mogu provući pored vratara. Nisu omiljeni kod vještijih i posvećenijih igrača koji moraju trčati i raditi, da bi onda neka lijenčina u kaznenom prostoru ugrabila zasluge, piše Planet Football.

Možda se radi o mržnji zaostaloj iz utakmica u djetinjstvu, u kojima nije bilo ofsajda, ili jednostavno zato što takvi igrači nisu skloni pridonijeti ničemu sve dok se lopta ne nađe u kaznenom prostoru, ali čini se da nisu dovoljno cijenjeni ni u profesionalnom fudbalu. Na tom nivou dobivaju i novi naziv. Čim izađu iz akademije službeno ih se naziva “kradljivcima”, a nakon što prikupe 50 ili više golova, promoviišemo ih u “svestrane golgetere”. To su Gary Lineker, Miroslav Klose, Javier Hernandez i Ruud van Nistelrooy.

Preostalih 70 metara terena nije ga zanimalo

Gledajući snimke Van Nistelrooyevih nastupa, postavlja se pitanje je li on uopće znao da postoji još 70-ak metara terena po kojem se mogao kretati. U mnogim svojim pogocima on ne igra apsolutno nikakvu ulogu u pripremi, niti je vidljiv do posljednje sekunde, kad jednostavnim potezom zatrese mrežu. Da je igrao 10 godina kasnije, Vam Nistelrooy bio bi savršen primjer za xG (nogometna metrika očekivanih golova) fanatike.

Način na koji je rješavao dodavanje fascinantan je. Kad bi došao do lopte u naizgled savršenoj poziciji, onoj iz koje bi Alan Shearer pucao u gornji ugao, a Thierry Henry u dalji ugao, Van Nistelrooy bi napravio još dva ili tri dodira, gurajući se što bliže gol-liniji. Ponekad se činilo da ne ide nigdje, tražeći naizgled nemogući ugao, da bi onda zaprepastio vratara iznenadim udarcem vrhom kopačke ili vanjskom stranom na bližu stativu.

  • Ipak, Van Nistelrooyevi pogoci za Manchester United najčešće su bili posljedica nastojanja Ryana Giggsa ili Davida Beckhama da pronađu slobodan prostor na desetak metara od gola i da tamo pošalju loptu. Činilo se da nije posebno važno gdje se Van Nistelrooy nalazi u trenutku kad kreće centaršut ili koliko je obrambenih igrača oko njega. Ako lopta dođe na spomenuto mjesto, on će biti prvi na njoj. To je tako smiješno jednostavna metoda da se čini kako ne može djelovati – priđi što bliže golu i zabij. To je golgeterska koncepcija 12-godišnjaka, ali je bila itekako učinkovita.

    Kao najuspješnija engleska ekipa u posljednjih 25 godina, Manchester United bio je dom ponajboljim napadačima koje je Engleska vidjela posljednjih desetljeća, ali Van Nistelrooyevi rekordi ipak odskaču. Holandski golgeter postigao je više premierligaških golova (95) nego bilo koji Unitedov fudbaler, osim rekordera Waynea Rooneya, i ima bolji omjer golova po utakmici od bilo kojeg drugog igrača (0.63). U prve tri sezone Van Nistelrooy je postizao najmanje 30 golova u svim takmičenjima, a u svakoj od svojih pet sezona u Premier ligi postigao je najmanje 20 golova, osim 2004./2005., kada je zbog povrede odigrao samo 17 utakmica.

    Nevjerovatna lakoća zabijanja

    Proširimo li poređenje na cijelu Premier ligu, Van Nistelrooyev broj odigranih minuta za jedan zabijeni gol (128.2) bolji je od svih osim od Sergija Agüera (trenutno 106 minuta), Thierryja Henryja (121.8) i, začudo, Adama Le Fondrea (124.3). Van Nistelrooy je od 2003. godine također držao rekord Premier lige u broju uzastopnih utakmica u kojima je postizao golove (10). Jamie Vardy je u međuvremenu srušio taj rekord, a Lionel Messi je srušio Van Nistelrooyev rekord u broju uzastopnih utakmica u kojima je zabijao u La Ligi (7), što je postigao u dresu Real Madrida 2007. godine.

    U Madridu je bio još bolji nego u Engleskoj, postigavši 46 golova u 68 utakmica u La Ligi, da bi karijeru završio nakon sezone u HSV-u i Malagi. Sve to postigao je nakon što je prevladao strašnu povredu prednjeg križnog ligamenta zbog koje je pauzirao godinu dana i koja je odgodila njegovu selidbu na Old Trafford. Zašto onda tako plodan golgeter nije više cijenjen?

    Dio odgovora leži u njegovu načinu igre blizu gola, kao kod Michaela Owena, pa i Sergija Agüera. Teško je definitivno procijeniti igrače čiji su jedini doprinos golovi, a ne njihova cjelokupna radna etika ili povezana igra. Drugi razlog je u tome što nije bio posebno omiljen. Među suparničkim navijačima dobio je reputaciju igrača koji glumata i prigovara sucu, što se najbolje pokazalo u neslavnom remiju bez pogodaka s Arsenalom na početku sezone 2003./2004., dok je londonski klub nosio nadimak Invincibles.

  • Van Nistelrooy je tako antagonizirao Arsenalove igrače tokom utakmice, posebno glumom, zbog koje je Patrick Vieira dobio crveni karton, da je njegov promašeni kazneni udarac u sudačkoj nadoknadi nagnao Martina Keowna na podrugljivo veselje. Nije mu pomogla ni njegova sklonost zanovijetanju. Potkraj sezone 2005./2006. holandski je golgeter bio frustriran neprestanim kašnjenjem Cristiana Ronalda u centaršutevima, jer je morao nagađati gdje treba utrčati.

    Udario je mladog Ronalda i zamahnuo prema Ferdinandu. Nekoliko sedmica kasnije su ga prodali

    Kad je Van Nistelrooy nakon jednog verbalnog sukoba na treningu udario Ronalda, u odbranu tada mladog portugalskog fudbalera ustao je Rio Ferdinand, a Holanđanin je zamahnuo čak i prema njemu. Nekoliko sedmica kasnije Van Nistelrooy je prodan Real Madridu.

    Najveći faktor, međutim, možda je ipak taj što je Van Nistelrooy igrao u pogrešno vrijeme. Stigao je prekasno da bi bio dijelom kombinacije Cole – Yorke – Solskjaer – Sheringham, koja je osvojila trostruku krunu, a prerano za senzacionalnu liniju Rooney – Ronaldo – Tevez. U desetogodišnjem razdoblju, pet godina prije njegovog dolaska na Old Trafford i pet godina nakon odlaska iz kluba, Manchester United osvojio je osam naslova, dok je tokom njegovog petogodišnjeg igranja tamo Van Nistelrooy samo jednom bio prvak.

    Da je barem bio 15 godina mlađi… (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje