Četvrtak, 6. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Fudbaleri Kosova neće moći igrati sa timovima iz BiH, Srbije i Rusije

Kosovska reprezentacija i ostale fudbalske ekipe na Kosovu u sklopu kvalifikacija za evropske lige, ili evropsko prvenstvo, neće moći da igraju utakmice sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom i Rusijom, ni kao domaćini a ni kao gosti, kažu u Fudbalskom savezu Kosova.

Kako navode, to je odluka Evropske fudbalske federacije (UEFA) i važi osim u slučajevima kada reprezentacije ili ekipe ovih država stignu do faze eliminacije ili finala nekog takmičenja ili prvenstva.

Erol Saljihu, Generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da bi se eventualne utakmice kosovskih ekipa sa onima iz Srbije, BiH i Rusije u finalu odigrale na neutralnom terenu. U slučaju utakmice reprezentacije za kvalifikacije evropskog prvenstva, UEFA će se pobrinuti oko toga da one ne budu u istu grupu.

“U pravnom smislu, ovo nisu pravila već izuzeci, zato što su još na početku Srbija i BiH pismeno zatražile da se izbjegnu susreti naših ekipa, ali i reprezentacija Kosova na kvalifikacijama. U posljednjem trenutku i Rusija je tražila nešto slično. Odlukom komiteta UEFA-e odlučeno je da i Rusija ne igra sa kosovskim ekipama u svojoj državi, već barem na neutralnom terenu. Ovo je još jedan izuzetak”, kazao je Saljihu.

Dodaje da će tako biti sve do finala evropskog prvenstva, kada se susreti ne mogu izbjeći, ali će se utakmice igrati na neutralnim terenima.

Šta je bio UEFA motiv?

Arbnor Morina, licencirani trener UEFA-e ocjenjuje da je odluka ove fudbalske organizacije da ekipe ili reprezentacije određenih država ne igraju utakmice, osim u finalnim fazama ili na eliminacijama, iz političkih razloga i kako bi se očuvao politički mir između država. Podvlači da je takav potez u suprotnosti sa principima UEFA-e.

“Prvi postulat UEFA-ine dokumentacije kaže da `širi demokratiju` a ne ‘postani deo političkih kampanja’. To (odluka) šteti fudbalu uopšte. Ali, to je politička odluka koja je donijeta u jednoj fudbalskoj organizaciji ali u čijoj je pozadini i politika. Nismo jaki da nešto više uradimo, jer se takve odluke donose u određenim krugovima a radi jednog njihovog mira, a koji su dio UEFA-e i FIFA-e”, ističe Morina.

Ali, koliko su i realna predviđanja da će se desiti problemi ili incidenti u navedenim državama, u slučaju da budu domaćin Kosovu ili obrnuto. Morina kaže da su takva predviđanja realna, ali ne u slučaju Kosova.

“Sa punom odgovornošću mogu da kažem da bi veći problemi bili u Srbiji ili u Republici Srpskoj. U drugim mjestima se igraju utakmice i nema incidenata. Za Kosovo garantujem da ne bi bilo nikakvih incidenata, jer je naša policija dokazala da pruža odličnu bezbjednost na utakmicama”, dodaje Morina.

Zvaničnici Fudbalskog saveza Kosova smatraju da Srbija, BiH i Rusija trenutno nisu izazov Kosovu budući da Kosovo još uvijek nije dovoljno jako za plasman u kasnije runde kvalifikacija.

S druge strane, u takmičenjima za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za U19, Kosovo je prije sedmicu u Velsu odigralo utakmicu sa Rusijom sa rezultatom 1:1.(RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje