Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fudbaler Shakhtara isključen zbog reagovanja na rasističke poruke

Preuzmite sliku

Fudbaler Shakhtara iz Donetska Brazilac Taison Barcellos Freda isključen je na utakmici protiv Dinama iz Kijeva nakon regovanja na uvrede na rasnoj osnovi koje su mu uputili protivnički navijači.

Taison je pokazao srednji prst i šutnuo je loptu prema tribini na kojoj su bili navijači Dinama, prije nego što je sudija povukao igrače sa terena, u 77. minutu.

Pet minuta kasnije svi su se vratili na teren, a 31-godišnji Taison dobio je crveni karton. On je u suzama napustio teren.

Kako je prenio BBC, Shakhtar je saopštio da su na meti Dinamovih navijača bili Taison i njegov sunarodnik Dentinho. Klub je naveo da je kategorički protiv svih vidova rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i bilo koje netolerancije.

Poslije utakmice koju je njegov tim dobio sa 1:0, trener Shakhtara Luis Castro podržao je svoje igrače.

“Želim da podržim apsolutno svakoga ko je vrijeđan na rasnoj osnovi i momke koji su danas to doživjeli. Svaki vid rasizma je neprihvatljiv. To je bila i biće sramota. Zajedno se moramo boriti, svakoga dana, svakog minuta, svake sekunde”, rekao je on.

U tvitu poslije utakmice, na Dinamovom nalogu napisano je: “Ne rasizmu”.

Prošle nedjelje u utakmici Serije A, napadač Bresce Mario Balotelli šutnuo je loptu u publiku i zaprijetio je da će napustiti teren, nakon što su ga navijači Verone vrijeđali na rasnoj osnovi. (Beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje