Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fudbaler Berke Gurbuz: Jedva čekam debitantski nastup za Slobodu

Preuzmite sliku

Juniorski fudbalski reprezentativac Turske i član superligaša Gaziantepa Berke Gurbuz (19) u zimskom prijelaznom roku potpisao je ugovor o posudbi do kraja sezone tuzlanskoj Slobodi. Dolazak u Tuzlu bio je njegov izbor a, kako kaže, jedva čeka debitantski nastup u ”crveno-crnom” dresu tuzlanskog tima.

“Nije mi se bilo teško naviknuti na život u Bosni jer je sve jako slično kao Turskoj. Zbog toga se lijepo osjećam ovdje i nemam nikakvih problema. Nisam imao šanse da puno obilazim grad, ali sam čuo da su i ljudi ovdje jako dobroćudni”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Gurbuz.

Bio je u dilemi kada je saznao da postoji opcija odlaska iz Turske. Znao je da mijenja dobro poznatu sredinu i da ide u nepoznato. Kroz razgovore je saznao da u Slobodi može napredovati i igrati.

  •  

    “Vezni sam igrač, ali po potrebi mogu igrati i krilo. Ne igram defanzivu, obično sam ofanzivac. Bila su to dobra vremena kad sam počeo igrati fudbal, posebno kada sam bio u Ankaragucuu, fanovi su mi jako pomogli. Nisam mogao napraviti očekivani učinak tamo, ali se nadam da ću to učiniti ovdje”, istakao je Gurbuz uz konstataciju kako su njegovi fudbalski uzori Gedson Fernandes, Oguzhan Ozyakup i Irfancan Kahveci u Superligi Turske, a što se tiče inostranstva, to su Kevin De Bruyne i Bernardo Silva.

  • U usporedbi s turskom Superligom, bosanska Premijer liga, ističe on, čini mi se tvrđom i čvršćom, te da ima više borbe i agresivnosti kod igrača. Kada je riječ o planovima, igranju za reprezentaciju i bosanskohercegovačkim igračima koje poznaje Gurbuz kazao je:

    “Prošla je tek sedmica dana otkako sam došao, a želim prvo provesti tri mjeseca ovdje i onda vidjeti za dalje. Naravno, igrati za reprezentaciju Turske san je svakog turskog fudbalera. Mislim da mogu igrati za seniorsku reprezentaciju jednog dana i jako se trudim postići to. Edin Višća, Miralem Pjanić i Edin Džeko su poznata imena bosanskog fudbala, ne samo meni nego svima koji prate svjetski fudbal”.

    Berke Gurbuz, rođen je 27. januara 2003. godine u Ankari. Fudbalsku karijeru započeo je u MKE Ankaragucu, a za prvi tim istog kluba debitirao je 2019. godine u utakmici protiv Alanyaspora. Iz Ankaragucua 2021. prelazi u Gaziantep FK, gdje potpisuje ugovor na period od pet godina, iz kojeg je u Slobodu stigao na posudbu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje