Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fudbal: Ovako se namještalo u ex-Yu! (VIDEO)

dinamo-2-velika
Preuzmite sliku

Robert Prosinečki se prisjetio igračkih dana i utakmice u kojoj je kako kaže, Zvezda pustila zagrebački Dinamo u danima kada se zajednička država raspadala.

dinamo-2-velika

U nekadašnjoj SFRJ bilo je mnogo afera, nikada dokazanih namještanja mečeva, a istrage su po pravilu blokirane. Sramotno posljednje kolo šampionata sredinom osamdesetih donijelo je poništavanje kompletnog kola jer je većina mečeva bila namještena.

Tada je čuveni Slavko Šajber donijeo dugo osporavanu odluku, međutim svako ko je ikada gledao rezultate i izveštaje sa mečeva odigranih u poslednjem kolu, zna šta se dešavalo. Ovo su rezultati:

Partizan – Željezničar 4:0

Sarajevo – Crvena zvezda 0:4

Vojvodina – Dinamo Zagreb 1:7

Priština – Vardar 0:0

Sutjeska – Budućnost 5:5

Hajduk – Dinamo Vinkovci 5:3

Velež – OFK Beograd 2:3

Čelik – Rijeka 1:1

Osijek – Sloboda 2:1

Dakle, u skladu sa teorijom komunizma, svakome koliko je potrebno.

Robert Prosinečki je jučer u “Globusu” progovorio o jednom drugom meču, gostovanju Crvene Zvezde u Zagrebu 1991. Meč je praktično odigran pred raspad Jugoslavije i izbijanje rata, to je bilo poslednje zajedničko prvenstvo i posljednji put da je Zvezda gostovala na “Maksimiru”.

Završilo je 3:2 za Dinamo, “crveno – beli” su već bili prvaci, čekalo ih je finale kupa sa Hajdukom, a osvojili su i evropsku titulu u Bariju. Zvezda je vodila 2:0, već nakon petnaestak minuta je Pančev sa dva gola utišao domaće navijače, no uslijedio je veliki preokret. Dinamu su bodovi bili potrebni za ulazak u kup UEFA. Tačku na utakmicu stavio je Gregor Židan u finišu meča, “Modri” su dobili sa 3:2.

“Priznajem, pustili smo ih”, rekao je dvije decenije posle Robert Prosinečki. Pogledajte kako je sve izgledalo.

Sportske.net / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: