Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fudbal je i za djevojčice: U BiH raste popularnost ovog sporta među ženama!

Preuzmite sliku

ŽNK Vogošća okuplja veliki broj djevojaka, a neke su na pragu nacionalnih selekcija

Muški fudbalski klubovi su u obavezi da u narednih nekoliko godina formiraju i ženske timove. FIFA i UEFA to polako postavljaju kao uslov za takmičenje na najvišem nivou. Sve veća popularnost ovog sporta vlada i među djevojčicama u BiH, a ŽNK Vogošća okuplja veliki broj dama u kopačkama! Osnovani su prije samo nekoliko mjeseci i već imaju oko 50 članica, a podršku u velikom projektu dobili su od kompanije Mozzart, koja im je donirala sportsku opremu.

  • Seniorke će od jeseni zaigrati u Federalnoj ligi za žene, a cilj im je da se odmah bore za što bolje rezultate. Pripreme su uveliko u toku, učestvuju na međunarodnim turnirima i postižu uspjehe. U Čitluku su odmjerile snage sa suparnicama iz splitskog Hajduka, ŽFK Brotnja, Respekta i Breznice iz Pljevalja… Na tom nadmetanju su imali najbolju golmanku turnira.

  • “Već smo dobili poziv selektora Ilije Lucića da naša Dželila Ovčina boravi u kampu Nogometnog saveza BIH za djevojčice do U15, za uži krug za ulazak u reprezentaciju. Redovno učestvujemo na turnirima Nogometnog saveza, lige u Istočnom Sarajevu, u svim uzrastima. Učestvujemo u obilježavanju Evropskog prvenstva za djevojčice U15, ispred Viječnice Grada Sarajevo”, ističe Jasmin Sokić, predsjednik ŽFK Vogošća.

  • Za sada se finansiraju samo od skromne članarine, od koje su oslobođene djevojke lošijeg socijalnog statusa…

    “Njima pomažemo i kupovinom opreme, tako da nam mnogo znači ova donacija kompanije Mozzart. Djevojke zaista cijene ovu pomoć, sada kao kolektiv izgledamo još bolje i još ljepše ćemo da se osjećamo na velikim turnirima. U junu idemo u Beograd na čuveni Dragan Mance kup” dodaje Sokić.

  • Opština im je kroz jedan projekat pomogla i ta sredstva ulažu u pokretanje Škole fudbala za sve djevojčice na području opštine Vogošća.

    Kompanija Mozzart kao veliki borac za rodnu ravnopravnost sa zadovoljstvom ih je podržala u svim idejama.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,