Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuzi ipak odbili nositi traku s duginim bojama: Mogu se ne slagati, ali ih moram poštovati

Preuzmite sliku

Kad smo u Francuskoj, kad dočekujemo strance, želimo da slijede naša pravila i poštuju kulturu. Ja ću učiniti isto u Kataru, rekao je kapiten svjetskih prvaka uoči nastupa na SP-u

Svjetsku sportsku javnost i dalje zabavlja pitanje nošenja kapitenske trake s duginim bojama u kampanji “OneLove” (jedna ljubav) koju su podržale neke učesnice Mundijala u Kataru poput Nizozemske, Belgije, Danske, Francuske, Njemačke, Švicarske i Walesa.

Kapetan Francuske Hugo Lloris (35) u međuvremenu je ipak odustao od njena nošenja jer, kaže, želi poštovati domaćina Svjetskog prvenstva, gdje je homoseksualnost zabranjena.

– Prije nego što bilo što započnemo, treba nam pristanak Fife i francuskog saveza. Naravno da imam mišljenje o toj temi i prilično se slaže s onim predsjednika saveza – rekao je Lloris.

Prvi čovjek francuskog saveza Noel Le Gret ne želi da njegova zemlja drži predavanja drugima.

– Kad smo u Francuskoj, kad dočekujemo strance, želimo da slijede naša pravila i poštuju kulturu. Ja ću učiniti isto u Kataru. Mogu se slagati ili ne slagati s njihovim idejama, ali moram pokazati poštovanje – rekao je Lloris.

Ipak, postoji inicijativa među igračima za ukazivaje o nepoštivanju ljudskih prava kojoj će se Francuzi vjerovatno prdiružiti.

– Ne možemo ostati neosjetljivi na ova pitanja. Ideja će biti gotova za nekoliko dana ili sati, vidjet ćemo – zaključio je golman Francuske.

Inače, u HNS-u su za 24sata rekli kako ih niko nije pitao ni tražio da hrvatski kapiten Luka Modrić nosi spomenutu kapitensku traku, već imaju drugačiji prijedlog.

“Hrvatski nogometni savez poslao je upit Fifi vezano za mogućnost nošenja drugačije kapitenske trake od onih koje su trenutno propisane. Ako će to biti omogućeno, hrvatski kapiten nosit će traku koja najbolje simbolizira vrijednosti koje zastupa hrvatska nogometna reprezentacija, a to je – hrvatska zastava“, stoji u odgovoru glasnogovornika Tomislava Pacaka na upit 24sata.

“Hrvatska zastava je za nas simbol patriotizma, ponosa, strasti, ljubavi prema domovini te porodici, što je zaštitni znak hrvatske reprezentacije. Smatramo da naša zastava simbolizira puno više vrijednosti od bilo koje jedne kampanje, a uključivost je svakako jedna od vrijednosti naše domovine. Zato očekujemo od Fife, ako dopusti nošenje drugačijih kapetanskih traka od uobičajeno propisanih, da nam dopusti nošenje kapetenske trake s hrvatskom zastavom”, dodao je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje