Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Francuska zahvaljujući golu Umtitija do finala Svjetskog prvenstva (VIDEO)

Preuzmite sliku

Fudbalska reprezentacija Francuske prvi je finalista Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine i to nakon što su u polufinalu pobijedili Belgiju sa 1:0.

U 16. minuti Eden Hazard je imao fantastičnu šansu koju nije iskoristio da bi šest minuta kasnije Toby Alderweireld pokušao matirati Hugu Llorisa, no njegov saigrač iz Tottenhama je fantastično reagovao.

Francuska je jedini put u prvom dijelu zaprijetila u 40. minuti susreta kada je šansu imao Benjamin Pavard, ali je njegov pokušaj ukrotio Thibaut Courtois. Francuska je povela u 51. minuti susreta.

Nakon centaršuta Antoine Griezmanna iz kornera sjajno je skočio Samuel Umtiti u kaznenom prostoru Belgije i doveo Trikolore u vodstvo. Pet minuta kasnije Mbappe je majstorskim potezom uposlio Girouda čiji je udarac iz neposredne blizine izblokiran, te je ostalo 1:0. Marouane Fellaini je u 65. minuti susreta imao sjajnu šansu, ali je njegov udarac glavom otišao pored gola Huga Llorisa.

Na novu šansu se čekalo do 81. minuet kada je Axel Witsel sjajno šutirao iz velike udaljenosti, no golman Francuske je zaustavio njegov udarac. Do kraja je Belgija pokušala doći do izjednačenja, no nije uspjela, te je Francuska obezbijedila plasman u finale gdje će igrati sa boljim iz sutrašnjeg polufinala između Hrvatske i Engleske.

Stadion: Krestovsky Stadium.

Gledatelja: 64.468. Sudija: Andrés Cunha (Urugvaj). Žuti kartoni: Hazard, Alderweireld, Verthongen (Belgija), Kante, Mbappe (Francuska). Strijelac: 0:1 Umtiti (51).

Belgija: Courtois, Kompany, Alderweireld, Vertonghen, Witsel, De Bruyne, Fellaini (80. Carrasco), Lukaku, Hazard, Dembele (60. Mertens), Chadli (90+1. Batshuayi). Selektor: Roberto Martinez.

Francuska: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Pogba, Griezmann, Giroud (85. N'Zonzi), Mbappe, Kante, Matuidi (86. Tolisso), Hernandez. Selektor: Didier Deschamps. (Sport1.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,