Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

FK Sloboda: Nekad ponos danas bruka!

FK SLOBODA 1976-77
Preuzmite sliku

FK Sloboda je najstariji sportski kolektiv u ovom dijelu BiH, i jedan od najstarijih u BiH, osnovan još 1919 godine prvobitno pod imenom Gorki, i kao takav je bio prvi korak ka osnivanju RSD Sloboda, kasnije jednog od najjačih sportskih društava u regionu. Sloboda je sportski brand Tuzle i sjeveroistočne Bosne, ime koje je prepoznatljivo u regionu, ali i širom Evrope, gdje ljudi ime Slobode i Tuzle po pravilu vežu jedno za drugo.

FK SLOBODA 1976-77

Zlatna generacija FK "Sloboda" Tuzla

“A na stadionu “Marakana” na izgled običan prvenstveni meč. A po mišljenju stručnjaka i publike očekivala se rutinska pobeda Zvezde sa puno golova u mreži gostiju iz Tuzle. Međutim na kraju te sezone koja je završena u junu 1977 godine. Sloboda je ostvarila najbolji plasman u istoriji kluba kada je završila prvenstvo na trećem mestu. Zvezda je naravno bila prvak, tu generaciju predvodili su: Pižon, Šestić, Dule Savić, Filipović, Bleki Bogičević, Jelikić. Međutim na Marakani je zavladao muk, kada su gosti već u prvom poluvremenu poveli sa 2:0 golovima Hatunića u 9 i Kovačevića u 32 minutu. Zvezdaši su se probudili u drugom poluvremenu golom Seada Sušića brata poznatijeg Safeta u 50 minutu smanjili na 2:1. Ali 8 minuta prije kraja utakmice fenomenalnim šutom Jašarević rešava meč. U to vrijeme porazi Zvezde i Partizana kod kuće od tzv. malih ekipa kao što je bila Sloboda iz Tuzle, zaista su bili retkost. Međutim ta Slobodina generacija zaista zaslužuje da se pomene, predvodili su je rasni golgeter Kovačević, fenomenalni tehničar Šečerbegović, superbrzi Mulahasanović i velika radilica Mustafa Hukić“.

Kao što reče komentator na kraju svog izvještaja “Ta Slobodina generacija zaslužuje da se pomene” e pa evo s velikim zadovoljstvom ćemo da ih pomenemo jer su upravo oni napravili najbolji rezultat u svojoj devedesettrogodišnjoj istoriji plasmanom na treće mjesto u bivšoj SFRJ, ova Slobodina zlatna generacija iza sebe je ostavila klubove poput:

sloboda 1977

Fudbalsko prvenstvo SFRJ sezona 1976 / 1977

Sloboda je sa svojom zlatom generacijom nastupala i u Evropskim takmičenjima, tačnije bili su učesnici Kupa UEFA kada su ispali od španskog Las Palmasa. U gostima Sloboda je poražena sa 5:0 dok je u uzvratnoj utakmici na Tušnju slavila rezultatom 4:3.

Fudbaleri Slobode su dva puta osvajali Jugoslovensku drugu Ligu (1959, 1968), 1971 godine. Sloboda iz Tuzle bila je osvajač Kupa prvologaša SFRJ, iste godine osvojili su i Kup Maršala Tita.

Oni nisu imali skupu opremu i pripreme, plate im nisu bile ni približne iznosima koji se danas spominju, možda tu i tamo neki honorar da im se isplaćivao, ali su imali obraz, srce i ono najvažnije crveno – crni dres za njih je bio svetinja. Sve skupa, pubilka je znala da cijeni i poštuje pa se za Slobodinu utakmicu u doba njihove generacije skoro uvijek tražila karta više. Utakmice sa Zvezdom, Partizanom, Hajdukom gledale su se s krovova kuća s ograde, sa svih mogućih i nemogućih mjesta jer su oni bili heroji i ponos ovog grada.

Istina da je danas fudbal poprimio sasvim drugu dimenziju da je postao čisti biznis i profesionalizam, glavni pokretač dobrih rezultata je prije svega novac. Begoradska Zvezda je bila najmanje deset puta bogatiji klub od Slobode u to vrijeme pa primiše na Marakani tricu od kako reče komentator u svom izvještaju tzv. male ekipe.

Ni sa Partizanovog JNA stadiona Sloboda skoro da nikad nije otišla kući a da barem nije postigla jedan ili dva gola, a danas ne možemo postiči gol: Bratstvu, Podgrmeču, Troglavu, valjda ga danas “zabijemo” Rudaru pa stvari krenu na bolje.

Na kraju ćemo samo još dodati: NEKAD PONOS DANAS BRUKA !!!

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: