Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fitness centar Body Control uključit će se u rad omladinskog pogona FK Sloboda

Preuzmite sliku

Danas ozvaničena saradnja, dogovorena je na obostrano zadovoljstvo, a sve u cilju napretka i stvaranja još kvalitetnijeg omladinskog pogona FK Sloboda.

Profesori tjelesnog odgoja i sporta iz Fitness centra Body Control na čelu sa prof. Jasminom Zahirovićem u ovoj sezoni radit će sa omladinskim pogonom našeg kluba. Zahirović i njegov tim sačinjen od iskusnih i školovanih stručnjaka od početka priprema prvog tima rade sa izabranicima Adnana Jahića, a u tekućoj sezoni prisustvovat će i treninzima pionirske, kadetske i juniorske selekcije FK Sloboda.

“Veliko mi je zadovoljstvo što ponovo sarađujem sa FK Sloboda, samo sada kompleksnije zato što pored prvog tima u rad će biti uključen i kompletan omladinski pogon što znači da će se voditi cjelokupna briga od pionira do juniora. Cilj nam je da momcima pokušamo približiti trenažni proces i ono što čeka te sportiste u seniorskoj selekciji nakon što završe svoje takmičenje u omladinskom pogonu. Cilj nam je da poboljšamo njihove sposobnosti, motoričke i funkcionalne parametre i kompletnu antropološku dimenziju približimo seniorskim parametrima koji će se dešavati nakon omladinske selekcije”, istakao je Zahirović.

 • Zadatak Zahirovića i njegovog tima u saradnji sa trenerima naših selekcija biće da osim rada na motoričkim sposobnostima, obuhvate cjelokupan razvoj mladog sportiste. Sa našim omladincima imat će i predavanja o pravilnom načinu ishrane, odnosno šta treba jesti prije i nakon utakmice, kako bi što spremniji dočekali sve izazove koji su stavljeni pred njih.

  “U fokusu je kompletan razvoj djeteta, a ne samo nogomet , motorika i one odrednice koje se tiču nogometa. To je bitno za jednog nogometaša jer kada gledamo samo jedan aspekt antropologije, uzet ćemo za primjer motoriku, dovoljno je da zanemarimo neke morfološke parametre koje se tiču psihološkog i kognitivnog razvoja i na taj način sportista će ostati uskraćen u svom sportskom razvoju. Cilj sportskog razvoja je širina. Ukoliko nemamo širinu onda ne možemo izvući suštinu sportiste, ne možemo dobiti njegovu profinjenost odnosno kompleksnost koja treba da bude istančana u seniorskoj konkurenciji”, naglasio je Zahirović.

 • Saradnjom koja je danas ozvaničena treneri naših pionira, kadeta i juniora imat će po jednog pomoćnika, kondicijskog trenera, profesora tjelesnog odgoja i sporta. Naši treneri će u predstojećoj sezoni imati olakšicu da će u kondicijskoj pripremi ekipe skupa sa njima  raditi vrhunski stručnjaci koji dugi niz godina rade sa eminentnim sportistima i reprezentativcima naše zemlje.

  “FK Sloboda će imati ne samo stručnu nego naučnu i iskustvenu podšku trenera koji budu pomoćnici glavnim trenerima. Jedan nogometni trener neće imati potrebu da misli o razvoju motorike, morfologije koja se ne tiče nogometne igre. Imat će prostor, vrijeme i fokus da se usmjeri samo na nogomet, nogometnu igru. Uz zajedničku saradnju radit ćemo i individualne selekcije u okviru svih selekcija omladinskog pogona, gdje ćemo imati individualne programe za sportiste koji se ističu. Na taj način cilj je da ti sportisti budu malo bolji od svoje generacije u našoj zemlji. Time će se stvoriti model koji će funkcionisati i njegov sadržaj neće biti samo nadopuna nogometnom nego i kondicijskom treningu u okviru neke selekcije”, smatra Zahirović.

 • Jedna od misija i vizija FK Sloboda je kvalitetan omladinski pogon i promocija vlastitih igrača. To pokazuje i trenutni roster naših igrača u prvom timu gdje je svoje mjesto zauzeo značajan broj mladih nogometaša koji su prošli omladinske selekcije crveno-crnih. Tim Body Controla na čelu sa profesorom Jasminom Zahirovićem sa našim omladincima radit će dva do tri puta sedmično.

  “Mislim da je odličan projekat rad sa mladim selekcijama od pionira do juniora. To je pravi pogodak jer će se misliti o svim parametrima jednog sportiste”, zaključio je Zahirović.

  Pionirsku i kadetsku selekciju FK Sloboda već za vikend očekuje 6. kolo Premijer omladinske lige kada na pomoćnom terenu stadiona Tušanj dočekuju Sarajevo, dok će izabranici Gradimira Crnogoroca nakon dvije vezane pobjede odmjeriti snage sa vršnjacima banovićke Budućnosti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje