Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Finansijska dubioza: FK Željezničar traži investitore

Preuzmite sliku

Fudbalski klub Željezničar je danas zvanično krenuo u potragu za investitorom.

Fudbalski klub Željezničar, koji se nalazi u finansijskoj dubiozi, je objavio javni poziv za iskazivanje interesa za strateško partnerstvo sa klubom.

“Pozivaju se sva zainteresirana domaća i strana, pravna i fizička lica za iskazivanje interesa za strateško partnerstvo sa Fudbalskim klubom Željezničar radi ostvarivanja ciljeva kluba, unapređenja sportskog segmenta kluba na domaćoj i međunarodnoj sceni, izgradnji stabilnog, profesionalnog i uspješnog nogometnog kolektiva, te osiguranje transparentnog i održivog finansijskog poslovanja na tržišnim principima i u obostranom interesu. Zainteresirana domaća ili strana pravna i fizička lica trebaju iskazati svoj interes i dostaviti pismo namjere sa pratećom dokumentacijom”, naveli su iz FK Željezničar.

Sudeći prema ovom dokumentu, klub s Grbavice nudi budućem investitoru sličan modalitet upravljanja kao što je kod njihovih komšija s Koševa.

“Budućem strateškom partneru omogućavaju se upravljačka prava u klubu”, navodi se.

Željezničar je budućem investitoru kao prednost preuzimanja upravljanjem klubom naveo da je vlasnik stadiona Grbavica, pomoćni teren, šuma, kuća, zgrada, parking te 14 poslovnih prostora.

Rok za dostavljanje pisma namjere je 30 dana, a kompletan tekst javnog poziva možete pogledati ovdje.

FK Željezničar je osnovan 1921. godine od strane željezničkih radnika tj. Željezničara po čemu je i dobio ime. Sjedište Kluba je u Sarajevu i spada u red najstarijih bosanskohercegovačkih fudbalskih klubova i sportskih kolektiva uopšte. Fudbalski klub Željezničar u svojim vitrinama ima po jednu titulu NR BiH i šampiona Jugoslavije, šest titula šampiona Bosne i Hercegovine, šest titula osvajača Kupa Bosne i Hercegovine, kao i tri titule osvajača Super kupa Bosne i Hercegovine, što ga čini najtrofejnijim fudbalskim klubom u Bosni i Hercegovini.

Klub je igrao četvrtfinale odnosno polufinale Kupa UEFA u sezonama 1971/1972 i 1984/1985. što je najveći međunarodni uspjeh jednog fudbalskog kolektiva iz Bosne i Hercegovine.

Politika Kluba zasniva se na pažljivom i posvećenom radu sa omladinskim kategorijama. Omladinska škola FK Željezničar trenutno ima preko 550 polaznika koji učestvuju u omladinskim ligama Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine te Kantona Sarajevo i kombinovano su najuspješniji fudbalskim tim u mlađim kategorijama.

Klub je tradicionalno prepoznatljiv po svojoj čuvenoj omladinskoj školi koja je iznjedrila neke od najvećih fudbalskih asova u BiH i regionu. Neka od najznačajnijih imena koja su izdanak naše škole su: Ivica Osim, Josip Katalinski, Mišo Smajlović, Enver Hadžiabdić, Mehmed Baždarević, Haris Škoro, Radmilo Mihajlović, Mario Stanić, Elvir Baljić, Suvad Katana, Ibrahim Šehić, Edin Višća, Ervin Zukanović, Edin Džeko i mnogi drugi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,