Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Finale LP sve bliže: Rasprodana su čak i mjesta u manjim kafanama!

Bayern-München-vs-Chelsea-2012
Preuzmite sliku

Pred finale Lige šampiona Minhen je već spreman da dočeka fudbalere, ali i navijače Bayerna i Chelsea. Oni koji žele da budu prisutni na stadionu moraće da izdvoje i do 1000 eura. I hotelijeri su povećali cijene.

\"Bayern-München-vs-Chelsea-2012\"Hoteli su prepuni, traži se čak i \”mjesto više\” u lokalnim kafeima koji organizuju zajedničko gledanje utakmice. Posljednji put se ovako nešto u Minhenu desilo 2006. kada su u ovom gradu igrane utakmice Svjetskog prvenstva. Cijeli grad je u znaku predstojećeg finala Lige šampiona između Bayerna i Chelsea.

Još prije mjesec dana je predsjednik UEFA-e Michel Platini pobjednički pehar Lige šampiona zvanično predao u ruke gradonačelnika Minhena Christiana Udea. Karata još ima – ali samo za finalnu utakmicu za žene. Riječ je o susretu Olimpika iz Lyona i FFC Frankfurta, koja se igra u četvrtak (17.5.).

1000 eura za kartu

Skoro da je nemoguće dobiti kartu za utakmicu koja se igra u subotu (19.5.) navečer. U već rasprodatu Allianz Arenu staje 62.500 gledalaca. U zvaničnoj prodaji karte su koštale i do 370 eura. Na crnom tržštu, odnosno na internetu, još se može pronaći poneka karta za koju mora da se izdvoji i do 1000 eura. Kupac sam snosi rizik da može da se desi da ga kontrola na ulazu vrati nazad ako otkrije da njegovo ime ne odgovara imenu upisanom na karti.

Čak i oni koji žele da se nađu na nekom od \”public viewing\” stadiona moraju da požure. Najveće \”kolektivno gledanje\” preko velikih ekrana organizovano je na minhenskom Olimpijskom stadionu. 65.000 karata je rasprodano za samo nekoliko dana. Rasprodana su čak i mjesta u manjim kafanama i sportskim klubovima koji su organizovali gledanje utakmice. Brojni navijači su mjesto rezervisali još one noći kada je Bajern u polufinalu pobijedio Real iz Madrida.

\"Bayern-München-vs-Chelsea-Final\"

Hotelijeri trljaju ruke

Slična je situacija i u minhenskim hotelima i prenoćištima. \”Vjerujem kako tu i tamo još ima poneki slobodan krevet\”, kaže Conrad Mayer, predsjedavajući Udruženja hotela u Minhenu. Prema njegovim riječima u Minhenu ima 58.000 kreveta u hotelima, a tokom predstojećeg vikenda turisti moraju da se pripreme na to da su cijene porasle.

\”Kad raste potražnja, automatski raste i cijena\”, objašnjava Mayer. Računa se da će u glavni grad Bavarske tokom ovog vikenda pristići 60.000 posjetilaca, uglavnom iz Njemačke, Velike Britanije i Španije.

\"Allianz

Još kad bi Bayern pobijedio…

Što se samih fudbalera Bayerna tiče, oni tek moraju da se oporave od poraza u finalu Kupa Njemačke. U subotu uveče su izgubili s čak 5:2 od Borusije iz Dortmunda.

Utakmicu koja je igrana u Berlinu, inače je gledao i trener Chelsea Roberto di Mateo. On kaže da ne treba pretjerivati u tvrdnjama da će Chelsea zbog toga imati lakši posao u finalu. \”Radi se o dva velika kluba, s velikim igračima\”, tvrdi Di Mateo. Dodao je kako je na osnovu igre Borussije iz Dortmunda došao na par dobrih ideja. Naravno, nije želio da otkrije o čemu se radi.

Video najava: FC Bayern München vs FC Chelsea – Champions League Final 19.05 2012

Tuzlanski.ba / izvor: www.dw.de (Autor: Azer Slanjankić)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: