Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Finale Kupa BiH: Borac blagi favorit protiv Sarajeva

Preuzmite sliku

Danas je na rasporedu finale Kupa Bosne i Hercegovine u kojem se sastaju Borac i Sarajevo. Meč se igra s početkom od 17 sati uz direktan prijenos na Areni Sport.

Banjalučki Borac igra proljeće iz snova, uspjeli su u prvenstvu stići zaostatak za Sarajevom od 13 bodova i pobjeći im još četiri što je bilo dovoljno da za vikend proslave titulu prvaka BiH.

S druge strane, Sarajevo je nakon blistave jeseni odigrali očajno proljetni dio prvenstva. Prokockali su ogromnu prednost, nezadovoljstvo navijača je kuliminiralo dolaskom na trening i fizičkim obračunom na fudbalerom, a jučer je rukovodstvo kluba na press konferenciji potvrdilo određene probleme.

Ipak, obje ekipe imaju svoju kvalitete i adute da danas podignu pehar namijenjen osvajaču Kupa BiH. Borac se oslanja na sjajnu atmosferu u kojoj se nalaze, dok navijači Sarajeva se nadaju da će njihovi fudbaleri biti motivisaniji protiv ekipe koja im je “uzela” pehar prvaka BiH iz ruku.

Kladionice daju blagu prednost Banjalučanima. Kladionica Meridian na dan finala daje kvotu 2.30 na pobjedu Borca, dok je kvota na trijumf Sarajeva 3.00. Ostale kvote sa ovog meča pogledajte ovdje.

“Igra se na 90 minuta, a ja sam igrao jedno finale sa Modričem 2004. godine. U takvim situacijama ne postoji psihološka priprema niti uloga favorita. To je Borac dokazao 1988. godine protiv Piksija (Stojkovića). Kao drugoligaš je protiv Crvene zvezde osvojio Kup Jugoslavije. Ko je to mogao da zamisli? Slično je i sada sa Sarajevom. Neke stvari upućuju na to da mi imamo neku prednost. Ja ne znam ko je posljednjih godina bio prvak, Sarajevo ili Borac? Ko je redovno igrao u Evropi i ko ima više iskustva u ovakvim utakmicama? Mislim da mnogo više stvari ide u prilog Sarajlijama, ali opet, ako gledamo 90 minuta, onda je sve moguće. Ne očekujem neku lepšavu igru, već tvrdu i neizvjesnu utakmicu, a nadam se i srećnom kraju po nas”, kazao je Marko Maksimović, šef struke Borca.

“Mi smo zaduženi samo za teren, atmosfera nije sjajna nakon izgubljene titule, ali imamo mogućnost da na neki način popravimo stvari. Želimo izaći, odigrati najbolju utakmicu što možemo i osvojiti pehar”, kratko je poručio Krste Velkoski, kapiten Sarajeva.

Do sada su se ove dvije ekipe susrele u 72 navrata, Sarajevo je slavilo u 34 utakmice, dok je ekipa Borca upisala 18 pobjeda, a preostalih 20 utakmica završeno je bez pobjednika.

U redovima Borca neće biti Bojana Pavlovića, Donalda Mollsa, Almedina Ziljkića, Dina Ćorića, dok je Sarajevo kompletno.

Glavni sudija na utakmici je Irfan Peljto, a meč se igra u Trening centru NS/FS BiH u Zenici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje