Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

FIFA razmišlja o uvođenju trećeg prelaznog roka

Preuzmite sliku

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) razmišlja o uvođenju trećeg prijelaznog roka uslijed pandemije korona virusa, koji je prekinuo praktički sva nogometna takmičenja.

Direktor nogometnih regulativa u FIFA-i James Kitching ovu mogućnost spomenuo je u razgovoru za njemačku televiziju ARD.

‘Treći prelazni rok mogao bi nastupiti ako sadašnji sistem od dva prelazna roka od ukupno 16 sedmica ne bude produžen’, rekao je on, prenosi Hina.

Sadašnji prelazni rokovi mogu trajati najviše dvanaest sedmica između sezona i četiri sedmice usred sezone.

‘Prelazni rokovi će biti fleksibilni i omogućit će pomicanje trenutnog, tako da će transferi biti mogući između kraja stare sezone i početka nove sezone’, kazao je zvaničnik FIFA-e.

Promjene u uobičajenim pravilima

Zbog neviđenih promjena koje je epidemija bolesti Covid-19 izazvao na svim nivoima nogometa, FIFA je prije nekoliko dana objavila niz uputa i preporuka na području praktičnih problema koji su se pojavili kao posljedica pandemije, naročito po pitanju ugovora igrača te sistema prelazaka igrača.

Svjetska kuća nogometa je preporučila da “igrački ugovori budu produženi do stvarnog kraja takmičarske godine, što bi se trebalo poklapati s prvobitnim namjerama ugovornih stranaka kada je ugovor sklopljen te što bi trebalo očuvati sportski integritet i stabilnost”.

Kada su u pitanju prelazni rokovi, nove okolnosti iziskuju promjene u uobičajenim pravilima.

Stoga će FIFA biti prilagodljiva te će dopustiti da se prelazni rokovi na koje utječe epidemija pomaknu, kako bi trajali između kraja tekuće i početka iduće takmičarske godine. (Agencije | AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,