Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

FIFA: Razmatra se mogućnost da samo kapiteni mogu pričati sa sudijom

Preuzmite sliku

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) razmatra mogućnost da uvede pravilo prema kojem će tokom utakmice samo kapiteni ekipa imati mogućnost da pričaju sa sudijama. Ovo je za britanske medije potvrdio Marco van Basten, šef Ureda za tehnički razvoj FIFA-e.

Van Basten je kazao da se razgovora o tome kako poboljšati ponašanje i poštovanje igrača prema službenim osobama.

Sada imamo mnogo igrača koji se žale tokom utakmice. Siguran sam da ponašanje igrača može biti bolje, zato razmišljamo o tome kako da stvari stavimo na pravo mjesto“, kaže nekada sjajni holandski napadač.

Na početku ove sezone Fudbalski savez Engleske najavio je da će, kako bi se smanjilo “nedopustivo ponašanje”, igračima koji se suprotstave službenim osobama, koji ih vrijeđaju ili naprave gestikulaciju prema njima biti dodijeljen crveni karton.

FIFA je nedavno na Svjetskom klupskom prvenstvu testirala sudijskog video asistenta (VAR), sistem koji je dobio pohvale od predsjednika Giannija Infantina, ali se pojedinim igračima nije svidio. Van Basten smatra da bi VAR mogao doprinjeti pravednijim sudijskim odlukama, a samim tim i smanjiti tenzije na terenu.

To je ono što moramo uraditi da bi pomogli sudijama. Trudimo se da napravimo dobar proizvod, dinamičan, uzbudljiv, ali na kraju pošten. Ima mnogo emocija u fudbalu i to je ono što je dobro, ali moramo ih na neki način kontrolisati”, zaključio je Van Basten.

Navodno jedan od prijedloga je da se u fudbalu, kao u ragbiju, uvede pravilo da samo kapiten može razgovarati sa sudijom. Isto tako sudija može komunicirati samo s kapitenom timom, a ne sa ostalim igračima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,