Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

FIFA predstavila novo takmičenje: Svjetsko klupsko prvenstvo s 24 ekipe

Preuzmite sliku

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) predstavila je novi format Svjetskog klupskog prvenstva koji bi od 2021. godine trebao zamijeniti Kup konfederacija.

Svjetska klupska prvenstva su se od 2000. održavala u decembru svake godine, a na njima su sudjelovali kontinentalni prvaci i predstavnik zemlje domaćina. No, neatraktivan termin za posljedicu je imao i slabe finansijske prihode pa su u FIFA-i odlučili promijeniti format.

Tako bi se od 2021. godine klupska SP održavala svake četiri godine, trajala bi 18 dana, a na njima bi sudjelovale 24 ekipe. Redizajnirano klupsko SP održavalo bi se tokom juna u godinama koje prethode svjetskim prvenstvima kako se njegov termin ne bi preklapao s nacionalnim prvenstvima, posebno onima u Evropi.

Uvođenje novog, proširenog klupskog SP-a ujedno bi značilo i ukidanje Kupa konfederacija koji je svoje posljednje izdanje doživio lani u Rusiji.

Iz FIFA-e su također najavili i uvođenje svoje Lige nacija po uzoru na takmičenja koja su već pokrenuli UEFA i CONCACAF.

Kao i u UEFA-inoj Ligi nacija, koja će krenuti ove jeseni, reprezentacije iz svakog kontinentalnog saveza bit će podijeljene u jakosne grupe od po četiri reprezentacije koje će igrati međusobno dvokružnim sistemom (barem šest utakmica) nakon kojih će najslabije ekipe padati u niži, a najbolje se uspinjati u viši rang takmičenja.

Najbolje ekipe sa svakog kontinenta učestvovat će na završnom turniru na kojemu će se boriti za naslov ukupnog pobjednika.

Utakmice FIFA-ine Lige nacija igrale bi se u septembru, oktobru i decembru.

Kako bi finansirala novu verziju Svjetskog klupskog prvenstva i Lige nacija, FIFA se oslanja na privatne sponzore koji bi u periodu od 2021. do 2033. godine trebali uložiti oko 25 milijardi dolara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: