Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

FIFA odlučna u borbi protiv rasizma: Mundijal 2018. pratit će specijalni posmatrači

Preuzmite sliku

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) objavila je da će s ciljem borbe protiv rasizma i diskriminacije u fudbalu, uvesti posmatrače koji će podnositi izvještaje o slučajevima rasizma u kvalifikacijama Svjetskog prvenstva 2018. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju iz FIFA-e navodi se da su nova pravila oko praćenja slučajeva rasizma u fudbalu predstavljena na stadionu Wembley u Londonu. Ceremoniji je prisustvovao član Radne grupe FIFA-e i bivši sudac Howard Webb kao i veznjak Manchester Citya i reprezentacije Obale Slonovače Yaya Toure.

Posmatrači će u narednom periodu imati specijalnu edukaciju, a zapažanja u kvalifikacijama za Mundijal 2018. godine dužni će biti podnijeti Disciplinskoj komisiji FIFA-e u roku od 24 sata.

Fudbaler Yaya Toure, koji je u više navrata bio žrtva rasizma, kazao je kako FIFA sa novim pravilom pokazuje koliko joj je zapravo bitna borba protiv ovog problema. Rekao je da je jako sretan i zadovoljan jer je FIFA zauzela stav i poduzima sve što je potrebno da se stane u kraj svemu što je u suprotnosti sa sportskim duhom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje