Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

FIFA kaznila sve britanske reprezentacije zbog simbola na utakmicama

Preuzmite sliku

Engleski nogometni savez mora platiti kaznu u iznosu od 45.000 švicarskih franaka jer je dopustio svojim reprezentativcima da na kvalifikacijskoj utakmici koja je igrana u studenom na dresovima nose simbol maka, odlučila je u ponedjeljak FIFA, a kazne su dobili i nogometni savezi Škotske, Walesa i Sjeverne Irske.

Škotska i Wales moraju platiti 20,000 švicarskih franaka, a Sjeverna Irska 15,000 švicarskih franaka jer su na svoj način obilježile taj dan.

Reprezentativci Engleske i Škotske i engleski izbornik Gareth Southgate nosili su na utakmici, koja je igrana na Wembleyu i koju je domaćin dobio sa 3-0, crne trake na rukama, a na njima je bio znak crvenog maka.

Utakmica je igrana 11. oktobra koji se u Velikoj Britaniji slavi kao Dan primirja, odnosno dan kada se obilježava kraj Prvog svjetskog rata, te tada Britanci tradicionalno odaju počast svim poginulima u ratovima za kralljevstvo noseći simbol maka.

Engleski nogometni savez je već ranije objavio da će pokušati osporiti bilo kakvu kaznu jer smatra da je “u pravu sa zakonskog i moralnog stajališta“.

FIFA-ina pravila zabranjuju “političke, vjerske ili osobne slogane, izjave ili slike” na opremi igrača.
Wales i Sjeverna Irska su odlučili na drugačiji obilježiti taj dan, a njihovi igrači nisu nosili crnu traku sa znakom maka.

Umjesto toga, Wales je položio vijenac pored terena, a navijači su složili mozaik maka prije početka kvalifikacijske utakmice u Cardiffu protiv Srbije koja je završila rezultatom 1-1.

U Belfastu gdje su igrali Sjeverna Irska i Azerbejdžan (4-0) održana je minuta šutnje, položen je vijenac i složen je mozaik maka.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,