Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fazlagić: Očekuje nas jedno od najinteresantnijih svjetskih prvenstava

Preuzmite sliku

Utakmicom Rusija – Saudijska Arabija na moskovskom stadionu Lužniki danas u Rusiji počinje 21. svjetsko nogometno prvenstvo.

Nekadašnji fudbalski as Mirsad Fazlagić smatra da će ovo svjetsko prvenstvo biti jedno od najinteresantnijih do sada.

“Odavno nije bilo ekipa koje su se duže i bolje spremale. Tu prije svega mislim na reprezentaciju Brazila, koja je doživjela debakl na prošlom SP kada je izgubila polufinalnu utakmicu od Njemačke sa 7:1. Brazilci će vjerovatno sve uraditi da se iskupe za neuspjeh koji su doživjeli na svom terenu”, smatra Fazlagić.

Pored Brazila, Fazlagić u favorite ubraja reprezentacije Argentine, Francuske i branitelja naslova Njemačku.

“Argentina ima jednu od boljih ekipa, a po rezultatima u zadnje vrijeme najviše je pokazala reprezentacija Francuske, koja također ulazi u krug kandidata za prvo mjesto. Iako je u pripremnom periodu igrala slabo, ekipu Njemačke moramo računati za jednog od favorita. Mislim da bi između te četiri ekipe jedna mogla da bude pobjednik i prvak svijeta”, rekao je Fazlagić.

Nekadašnji kapiten reprezentacije Jugoslavije ističe da ekipe dolaze različito spremne za SP.

“Prije svih mislim na reprezentacije čiji su igrači nastupili u završnicama Lige prvaka, Evropske lige, te državnim prvenstvima i kup takmičenjima. Od njihove spremnosti u mnogome zavisi igara cijele ekipe”, kazao je Fazlagić.

Nakon eksperimentalnih primjena FIFA će na SP prvi put uvesti VAR ili video tehnologiju, po kojoj će sudija u posebnoj prostoriji pregledati snimke spornih situacija na terenu.

“Radi se o tehnologiji koja na određeni način prekida i zaustavlja igru, hladi igrače, a gledaoce čini nervoznim, ali i pored toga mislim da je poželjna iz prostog razloga da se više ne može desiti ‘Božja ruka Maradone’ ili gol Henryja, jer ta tehnologija ne može da laže, biće na određeni način istinita i prva tehnologija”, kazao je Fazlagić.

Nakon historijskog nastupa na prošlom SP u Brazilu, reprezentacija BiH nije se uspjela plasirati na ovogodišnji mundijal. Fazlagić smatra da je za Zmajeve bilo mjesta u Rusiji.

“Gledajući reprezentacije Južne Koreje, Islanda i još nekih u pripremnom periodu, mislim da u svakom slučaju BiH mogla da učestvuje na SP-u. Vjerovatno smo kvalitetniji i od Japana, Irana i mnogih drugih reprezentacija, koje dolaze sa drugog područja”, kazao je Fazlagić.

Reprezentacije Hrvatske i Srbije jedine su ekipe iz regiona koje će igrati na SP.

“Mislim da se Hrvatska nalazi u teškoj situaciji iz prostog razloga što problem golmana još nije riješila, zatim ima problem dva centarhalfa, sa Čorlukom i Vidom. Prvi je duži vremenski period bio povrijeđen, a drugi je i totalno van forme i ne igra u Bešiktašu. Igra Hrvatske u mnogome zavisi od Mandžukića, Perišića i Modrića. U svojim klubovima su imali naporne sezone i pitanje je kako će igrati za reprezentaciju. Ako se brzo vrate i osvježe sa njima trojicom to je sasvim druga ekipa koja ima neobično jak prodor, jako brzu kontru i borbenost”, kazao je Fazlagić.

Govoreći o reprezentaciji Srbije, Fazlagić smatra da kvalitet te ekipe nije upitan.

“U njihovoj reprezentaciji se događaju neki drugi problemi, mislim da je Srbija neobično loše igrala u pripremnim utakmicama, izuzimajući susret s Bolivijom, gdje je pokazala određeni kvalitet koji posjeduje i određenu mogućnost jedinstva, ali ipak mislim da Bolivija nije ekipa evropskog kvaliteta i nivoa za SP”, kazao je Fazlagić.

U dugogodišnjoj karijeri Fazlagić je za ekipu Sarajeva odigrao 450 utakmica, a dok je za reprezentaciju Jugoslavije upisao 19 nastupa. Debitovao je 1963. godine protiv reprezentacije Belgije u Briselu. Bio je kapiten jugoslovenske reprezentacije na Evropskom prvenstvu 1968. godine u Italiji na kojem je osvojila srebro nakon poraza od domaćina u Rimu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje