Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Fatih Terim želi da reprezentacije BiH i Turske igraju meč za stradale u poplavama

Preuzmite sliku

Fatih Terim, selektor fudbalske reprezentacije Turske želi da nacionalni tim njegove zemlje i Bosne i Hercegovine odigra prijateljske utakmice od kojih novac otišao stradalim u katastrofalnim poplavama u BiH, javlja “Anadolija”.

“Terim i kompletan turski narod vole neizmjerno Bosnu i Hercegovinu. Bio sam na svadbi kćeri Fatiha Terima na kojoj smo kroz razgovor došli na ideju da pomognemo stradalima u poplavama. Predložio sam mu da se odigraju prijateljske utakmice A reprezentacija Turske i BiH, te selekcija veterana od kojih bi sav zarađeni novac donirali u humanitarne svrhe stradalima u poplavama”, rekao je za Anadoliju Tarik Hodžić, nekadašnji golgeter istanbulskog Galatasarya, saigrač i prijatelj Terima.

Hodžić kaže kako je pričao i sa drugim čelnicima turske reprezentacije koji su, kao i Terim, sa oduševljenjem prihvatili njegovu ideju. Ističe žele je realizovati u što skorijem roku da bi pomoć što prije stigla u ruke onih kojima je prijeko potrebna.

“Moj prijedlog prihvatio je i Safet Sušić, selektor reprezentacije BiH. Razgovarali smo prije odlaska našeg tima na Svjetsko prvenstvo u Brazil, kada mi je Sušić rekao da želi da igramo humanitarni meč sa Turcima za stradale u poplavama, te me zamolio da cijelu ideju prezentujem i funkcionerima Nogometnog saveza BiH. Ovih dana otići ću u Savez kako bih razgovarao sa njima. Nadam se da ćemo moći uskladiti termin odigravanja utakmica”, govorio je Hodžić, dodavši: “Planirali smo se da se utakmice igraju u BiH i Turskoj, iz razloga da bi sakupili što više novca. Razmišljali smo da bi bilo dobro da se meč u Turskoj igra u Bursi, posebno vezanom za BiH gdje bi sigurno bio pun stadion. Uz A timove igrali bi i veterani. Naš tim bio bi sastavljen od nekadašnjih balkanskih zvijezda, koje su ostavile neizbrisiv trag u turskom fudbalu, poput Prekazija, Simovića, Baljića, Bolića, Šećerbegovića, Kovačevića, Švrakića, Kalajdžića, Varešanovića, Repuha i drugih.”

Dođe li do organizacije humanitarnih utakmica Turske i BiH, kao i veteranskih susreta, bila bi formirana komisija koja bi se pobrinula transparentnost zarađenog novca.

“Formirali bi komisiju da se zna tačno u marku kome se pare daju, gdje idu i u koje svrhe“, kazao je Hodžić. Tarik Hodžić je dio Mundijala gledao i u Turskoj.

“U Turskoj raja pravo vole Bosnu. Tamo smo imali 80 miliona navijača za vrijeme SP u Brazilu. Utakmice BiH Turci su masovno pratili na ulicama i u kafićima, gdje sam se lično uvjerio da su vatreno navijali za popularno zvane ‘zmajeve’. I zbog toga bi volio da napravimo utakmice koje sam spominjao, jer sam uvjeren da bi akcija uspjela 100 posto”, smatra Hodžić. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje