Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Falcao i Coentrao optuženi za utaju poreza

Preuzmite sliku

Špansko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv nogometaša evropskog prvaka Real Madrida Portugalca Fabia Coentraa te Monacovog kolumbijskog napadača Radamela Falcaa, zbog izbjegavanja plaćanja poreza u ukupnom iznosu od 6,9 miliona eura, potvrdilo je u utorak tužilaštvo u Madridu.

Porezna uprava je provela istragu pa državnom tužilaštvu proslijedila prikupljenje materijale. Tužilaštvo je zatim optužilo Falcaa da je koristio kompanije na Britanskim Djevičanskim Otocima, u Panami i Irskoj te izbjegao platiti 5,6 miliona eura poreza u Španiji 2012. i 2013. godine, kada je igrao za Atletico Madrid.

Coentrao je optužen za izbjegavanje plaćanja 1,3 miliona eura od 2012. do 2014. otvaranjem računa u Panami i Irskoj. Obojici igrača zastupnik je portugalski menadžer Jorge Mendes. Novine El Mundo navode kako je tužilaštvo poslalo optužnice na sud 18. aprila i 8. marta.

Kolumbijac Falcao i Portugalac Coentrao nalaze se među nogometašima koje je prokazalo dvanaest evropskih medija udruženih u Evropski istraživački konzorcij. Mediji su u decembru objavili seriju tekstova na temelju dokumenata i podataka koje su dobili od internetske platforme Football Leaks.

Španska porezna uprava je prošle godine otvorila istragu nad hrvatskim kapitenom i veznim igračem Lukom Modrićem pod sumnjom da je zajedno sa suprugom Vanjom otvorio kompaniju u Luksemburgu, gdje prima novac od sponzorskih ugovora, kako bi izbjegao plaćanje poreza u Španijij, objavio je u decembru El Mundo potkrijepivši tekst dokumentom iz porezne uprave.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje