Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Enrique: Bit će vrlo teško, Petković: Želimo ići korak dalje

Preuzmite sliku

Švicarska i Španija igrale su u epskim utakmicama osmine finala Eura 2020, a danas će se suočiti u četvrtfinalu.

Švicarska je u ponedjeljak navečer šokirala Francusku, izbacivši Les Bleus boljim izvođenjem penala, što znači da se Španija – koja je pobijedila Hrvatsku sa 5:3 u produžecima – suočava s autsajderima, a ne sa svjetskim prvacima za plasman u polufinale protiv Belgije ili Italije.

Dvije strane imaju i noviju istoriju. Španija je ostvarila pobjedu od 1:0 u svom prvom susretu Lige nacija u Madridu u oktobru prošle godine, a zatim su odigrali 1:1 sljedećeg mjeseca u Baselu.

Španski izbornik Luis Enrique insistira da u njegovom kampu nema samozadovoljstva pred utakmicu u Sankt Peterburgu, rekavši: “Stvarnost je da je Švicarska prošla i ništa drugo nije važno”.

– Dobra stvar za nas je što se obje momčadi jako dobro poznaju. Nedavno smo se takmičili u Ligi nacija.

Bit će vrlo teško igrati protiv te momčadi. Mislim da za gledatelja možda nemaju nekih velikih imena, ali oni su sjajna grupa igrača – kazao je Luis Enrique.

Švicarci su izazvali šok na turniru kada su pobijedili Francusku na penale u Bukureštu nakon što su se vratili poslije 1:3 za neriješeno 3:3 u regularnom toku.

– Učinili smo vrlo dobro da smo se plasirali u četvrtfinale, ali nismo zadovoljni i gladni smo još – rekao je njihov selektor, Sarajlija Vladimir Petković.

– Znamo da igramo jednog od favorita turnira, ali nećemo stati nakon što smo eliminirali Francusku. Želimo ići korak dalje i mentalno ćemo biti spremni za još jedan veliki izazov – rekao je Petković, prenosi Sky Sport.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje