Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Engleska: U 85. godini preminuo legendarni fudbaler Jack Charlton

Preuzmite sliku

Jack Charlton, bivši fudbalski reprezentativac Engleske, s kojom je osvojio Svjetsko prvenstvo 1966. preminuo je u petak u 85. godini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Legendi Leeds Uniteda prošle godine dijagnostikovan je limfom, a patio je i od blage demencije, navode britanski mediji. Jedan od najpopularnijih likova engleskog fudbala, bio je dio tima koji je 1966. godine zajedno s bratom Bobbyjem osvojio Svjetsko prvenstvo u finalu igranom na Wembleyju.

Odradio je rekordan broj nastupa za Leeds i postigao neviđen uspjeh s Republikom Irskom.

“Jack je u petak, 10. jula, u 85. godini mirno preminuo. Bio je kod kuće u Northumberlandu, a porodica je bila uz njega. Kao što je bio prijatelj mnogima, bio je i obožavan muž, otac, djed i pradjed. Ne možemo izraziti koliko smo ponosni na izvanredni život koji je imao i zadovoljstvo koje je donio tolikim ljudima u različitim zemljama i iz svih slojeva života. Bio je potpuno iskren, ljubazan, duhovit i originalan čovjek, koji je uvijek imao vremena za ljude. Njegov gubitak ostaviće veliku prazninu u svim našim životima, ali smo zahvalni za sretne uspomene“, objavila je Charltonova porodica.

Charlton je cijelu igračku karijeru od 1952. do 1973. godine proveo u Leeds Unitedu za koji je odigrao 762 takmičarske utakmice, po čemu je klupski rekorder, i postigao 95 golova. Odbranu engleske reprezentacije predvodio je 35 puta, a protivničke mreže tresao je u šest navrata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,