Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Elvedin Begić, predsjednik N/FS BiH: Očekujem da nastavimo napredovati

Preuzmite sliku

Elvedin Begić, predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, nakon što je ponovo izabran za prvog čovjeka Saveza, naglasio je da u naredne četiri godine mandata očekuje da se nastavi napredak.

O tome da je uoči Izborne skupštine N/FS BiH kazao da nema želje da bude predsjednik još jedan mandat, Begić je dao objašnjenje.

Rekao sam da nemam želje da budem predsjednik u drugom mandatu, a to je bilo zbog nedostatka vremena da se posvetim radu Saveza. No, isto tako postoji vjera da imamo jako puno kvalitetnih sportskih radnika. Međutim, nisam pomišljao da se povučem iz rada Saveza, jer ovo što smo uradili u protekle četiri godine, kao i odnos koji imam sa FIFA-om i UEFA-om, mogu rezultirati dobrim stvarima za savez. Dakle, nikada nisam rekao da ću napustiti savez“, rekao je Begić i nastavio:

Od te izjave pa na ovamo, poslije molbe predsjednika i generalnog sekretara UEFA i ogromne podrške sportske javnosti, entitetskih saveza, medija, ali i pokušaja da na neki način devazuišu javnost i na neki način željeli da uspore rad i napredak, došao sam u jednosmjernu ulicu bez povratka. Nisam mogao razočarati ljude koji su mi dali podršku, tako da sam morao prihvatiti kandidaturu.

Begić je naglasio da očekuje da će Savez u naredne četiri godine nastaviti tamo gdje je stao i što je započeto.

Objektivno mogli smo i bolje raditi, ali imali smo određenih problema. U narednih desetak dana napravićemo strateški plan u kojem ćemo navesti sve stvari koje treba uraditi. Prevashodno zadržati standard podrške koji pružamo našim selekcijama. Složili se da je u prethodnom periodu u tom dijelu postignut zavidan nivo. Naravno, pokušaćemo da pomognemo klubovima, prije svega u infrastrukturnom dijelu, a onda stvoriti uslove da animiramo veći broj sponzora koji će podržati našu ligu“, istakao je novi-stari predsjednik Saveza.

Prema Begićevim riječima u narednom periodu prioritet će biti renoviranje zgrade koju je N/FS BiH kupio.

Prvo trebamo završiti renoviranje zgrade koju smo kupili, jer ćemo tako stvoriti bolje uslove za rad saveza. Paralelno s tim neophodna je reforma administracije, jer znamo da ima ljudi koji će ići u mirovinu. Želimo da osvježimo saveza sa mladim i sposobnim ljudima. I to da prvi kriterij bude da su mladi, obrazovni i sposobni“, zaključio je Begić.

Njemu će u poslu pomagati Milorad Sofrenić i Ivan Beus, koji su na današnjoj Izbornoj skupštini dobili mandat da budu potpredsjednici N/FS BiH.

Obojica su naglasila da im je drago što će biti u rukovodećem timu saveza, te da će učiniti sve da fudbalu u BiH obezbijede bolju budućnost. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje