Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Edin Džeko danas slavi 36. rođendan

Preuzmite sliku

Na današnji dan 1986. godine u Sarajevu je rođen Edin Džeko napadač Intera, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine – Bosanac i Hercegovac koji je toliko donio popularnosti svojoj državi da zaslužuje da se ovaj dan posmatra kao nacionalni praznik.

  • U državi koja propada jer se u njoj sve bira “preko štele”, tu veliku prepreku imao je i Edin Džeko koji je čak morao zaprijetiti da će zaigrati za Češku kako bi dobio poziv za BiH. Do danas je za BiH igrao 118 puta i zabio 60 golova što ga čini ubjedljivo najboljim strijelcem u historiji bh. reprezentacije.

    Karijeru je počeo u FK Željezničar, a kasnije je tresao protivničke mreže igrajući za češke Teplice (2005.), njemački Wolfsburg (2007.), engleski Manchester City (2015.). Od 2016. godine je bio prvi napadač ekipe Rome u kojoj je igrao najbolji fudbal u svojoj karijeri i u kojoj je stekao kultni status i postao prvi kapiten u novijoj historiji koji nije rođen u Rimu. Od početka sezone je član Intera za koji je već postigao 16 golova.

    Najviše golova zabio je za Romu – njih 119. Tu je treći strijelac u historiji kluba, te rekorder po broju golova u europskim takmičenjima.

    Postigao bi ih vjerovatno puno više u Manchester Cityu, za koji je odigrao najviše utakmica, da je imao više prilike za igru, kao što to ima sada u Rimu ili kao što je imao u Wolfsburgu.

    Roma – 119 golova – 55 asistencija – 260 utakmica
    Wolfsburg – 85 golova – 35 asistencija – 142 utakmice
    Manchester City – 72 gola – 39 asistencija – 189 utakmica
    Inter – 16 golova – 9 asistencija – 38 utakmica
    Teplice – 15 golova – jedna asistencija – 36 utakmica

    Bio je dugo jedini na svijetu koji je u tri lige petice (u njegovom slučaju Engleskoj, Njemačkoj i Italiji) postigao više od 50 golova, a jedini koji je sustigao njegov rekord je Ronaldo.

    U svojoj karijeri je osvojio:

    Dvije titule prvaka Engleske
    Engleski FA Cup
    Engleski League Cup
    Titulu prvaka Njemačke
    Superkup Engleske
    Superkup Italije

    Edin Džeko je bio najbolji strijelac Bundeslige u sezoni 2009/2010, Serije A u sezoni 2016/2017 i Europa Lige iste sezone.

    “U boljoj sam formi nego kada sam bio mlađi. Radim bolje vježbe predpriprema i priprema i mislim da mogu igrati još dugo na visokom nivou. U reprezentaciju BiH ću se odazivati sve dok me selektor bude želio” poručio je nedavno Edin Džeko.

    Neka si nam živ i zdrav Edine!

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,