Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Edin Džeko čestitao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Preuzmite sliku

Pored Amela Tuke, Jusufa Nurkića i drugih bh. sportskih ličnosti, Bosancima i Hercegovcima porukom se obratio i Edin Džeko.

Bh. reprezentativac i fudbaler Intera, povodom obilježavanja Dana nezavisnosti uputio je čestitku svim Bosancima i Hercegovcima.

Obilježavanje 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, započelo je jutros podizanjem državne zastave na sarajevskom brdu Hum, uz intoniranje himne. Svečanosti su prisustvovali predstavnici svih nivoa vlasti i građani.

Na današnji dan proglašena je nezavisnost BiH nakon što su tu odluku donijeli njeni građani putem referenduma. Tada je većina građana odlučila da se zemlja odvoji se od tadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postane nezavisna. Referendumsko pitanje glasilo je: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?

Referendum je održan 29. februara i 1. marta, a za nezavisnost je glasalo 2.073.568 glasača. Od ukupnog broja onih koji su se odazvali na referendum – 99,7 posto bilo je za nezavisnost, a 0,3 posto protiv. Mjesec dana nakon referenduma uslijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje