Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Edin Džeko: \”Uvijek ću ostati čovjek, to sam iz kuće ponio!\” (FOTO)

dzeko-intervju3
Preuzmite sliku

Iskreno se nadam da će Alen ozdraviti

\"dzeko-intervju3\"Napadač engleskog prvaka Mančester sitija i najsjajnija bh. fudbalska zvijezda Edin Džeko već nekoliko dana je u Sarajevu. Pauzu u engleskoj Premijer ligi koristi za odmor u rodnom gradu, ali, rekli bismo, možda i više za humanitarni angažman. Kaže da je na odmoru sam i da pokušava uživati maksimalno, ali da će se na svaku humanu akciju, ako može, rado odazvati. Slobodan je do 5. jula, kada počinju pripreme uoči nove sezone.

Džeko će biti jedan od učesnika \”Utakmice za život\”, koja će sutra biti odigrana na sarajevskom stadionu Koševo, a sav novac prikupljen na ovom spektaklu namijenjen je teško bolesnom Alenu Masli, čije je liječenje sportista velikog srca i UNICEF-ov ambasador već podržao sa 50.000 KM.

Džeko ovih dana i nije baš bio raspoložen za davanje intervjua – što zbog obaveza, ali i uživanja u slobodnim danima. Ipak, za \”Dnevni avaz\” izdvojio je vrijeme i govorio o veoma zanimljivim temama – humanitarnom angažmanu, mogućem transferu u minhenski Bajern, Evropskom fudbalskom prvenstvu, a odškrinuo nam je i vrata svog privatnog života.

Džeko je, naime, kući u Sarajevo stigao iz Los Anđelesa. Boravak u Americi produžio je nakon prijateljske utakmice reprezentacija BiH i Meksika u Čikagu odigrane 31. maja, a špekulira se da je razlog lijepa manekenka Amra Silajdžić (28), koja živi u Los Anđelesu.

Navodno su Amra i Edin već izvjesno vrijeme u ljubavnoj vezi, a priče o romansi fudbalske zvijezde i atraktivne manekenke podgrijalo je i njihovo zajedničko učešće na nedavnoj humanitarnoj večeri koja je u Holivudu upriličena u organizacija \”Bosana Foundationa\” iz Los Anđelesa. Uz to, u familiji Džeko uskoro će biti \”slatka\”, jer se Edinova sestra Merima udaje za pjevača Mirzu Šoljanina. U Sjenici, rodnom Šoljaninovom mjestu, za 30. juni priprema se velika svadba.

\"dzeko-intervju2\"Ipak, krenuli smo od onog najvažnijeg – bitke za spas jednog mladog života, 17-godišnjeg Alena Masle.

\”Utakmica života\” velika je stvar za Alena, ali i za Sarajevo i cijelu zemlju…

– Da, naravno. Kao prvo, moram pohvaliti Batka (Almir Čehajić, op. a.) i sve ljude koji učestvuju u ovom projektu. Iskreno se nadam da će se sve završiti kako treba za Alena, da će ozdraviti, i da će nastaviti živjeti svojim životom. Isto tako, nadam se da će se i u budućnosti ljudi odazivati u ovakvim humanitarnim akcijama.

Vi ste svojim gestom finansijske pomoći Alenovom liječenju dali veliki poticaj, i u BiH kao da je ponovo probuđen talas humanosti. Alen nije jedina osoba kojoj ste pomogli u teškim životnim trenucima. Čini se da Vam je kao čovjeku humanitarni angažman veoma važan?

– Sigurno. Bez obzira na to šta bio i ko bio, prije svega najbitnije je da ostaneš čovjek. Ja sam to, hvala, naravno, mojim roditeljima kako su me odgojili, ponio iz kuće. Ako si u mogućnosti da pomogneš, onda i trebaš pomoći.

Ne mogu, a da Vas ne pitam za priče o prelasku iz Mančester sitija u Bajern. Ostajete li na Otoku?

– Ništa se još ne zna. Ja sam igrač Mančestera, to je ono što je sada najbitnije. Trenutno sam na odmoru, a šta se može desiti narednih mjeseci, to niko ne zna. Igrač sam šampiona Engleske i nema razloga da razmišljamo drugačije u ovom trenutku.

Pratite li utakmice Evropskog fudbalskog prvenstva? Za koga navijate?

– Naravo da pratim sve utakmice. Navijam za Hrvatsku i Njemačku. Pratim ne samo Balotelija (Balotelli) nego i sve moje saigrače i svima im želim sreću.

Vaše prognoze, ko bi mogao biti novi evropski prvak?

– Najviše šanse sigurno imaju Njemačka i Španija, ali u fudbalu se nikad ne zna. Nije džaba fudbal toliko popularan, jer nekada se dešavaju te nemoguće stvari, tako da ko zna šta se do kraja može desiti.

U Sarajevu ste sada na odmoru, hoće li biti još nekih drugih destinacija?

– Hoće, bit će. Također, za UNICEF imamo neke projekte. Još ne znam kada i gdje, ali će biti utvrđeni u narednim danima.

Nedavno ste bili na humanitarnoj večeri u Los Anđelesu, gdje je bila i poznati bh. model Amra Silajdžić. Odavno se priča da ste u vezi. Je li to tačno?

– Bez komentara. Vi, izgleda, svi znate više od mene. Nema se tu puno pričati. Što se tiče mog privatnog života, uvijek sam govorio da je to moj privatni život i ne želim da se iko miješa u njega, odnosno da piše svašta o njemu. Ako nekada u svom životu budem želio pričati o tome, ja ću o tome odlučiti kada za to bude vrijeme. Sada mi je najbitniji fudbal.

Vaša sestra uskoro se udaje. Spremate li se za to?

– Naravno. Ima još nekoliko dana do toga i nadam se da će sve proći kako treba.

\"dzeko-intervju\"Lijepo mi je kod kuće

Kako Vam BiH sada izgleda kada dođete iz Engleske?

– S obzirom na to da veći dio godine nisam tu, nisam upućen u sve što se događa. Ali, meni je uvijek lijepo kada dođem kući. Tu su mi porodica, familija, prijatelji. Pokušavam uživati koliko mogu.

Daleko je Svjetsko prvenstvo

Hoćemo li se, napokon, plasirati na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu?

– Daleko je Svjetsko prvenstvo.

Utakmica za život

Pink BH i Otvorena mreža sutra u 18 sati na stadionu Koševo organiziraju humanitarno-sportski spektakl, fudbalsku utakmicu između FK Sarajevo i ekipe \”Batko i prijatelji\”. Prihod je namijenjen za liječenje Alena Masle, a direktan prijenos emitirat će Pink BH. Ulaznice po cijeni od pet KM su u prodaji.

Za tim Batka i prijatelja, kako poručuju s Pinka BH, igrat će, uz Edina Džeku, Adnan Ćatić alias Feliks Šturm (Felix Sturm), Jelena Rozga, Seka Aleksić, Lajla Torlak, Željko Samardžić, Miroslav Ilić, Kemal Kozarić, Predrag Kurteš, Željko Komšić, Safet Sušić, Bulent Biščević, Almir Čehajić, Milan Pavlović, Enis Bešlagić i drugi.

\"DZEKO-DIVJAK\"

Džeko zasadio drvo ispred \”Kuće ljubavi\”

Nakon intervjua, Džeko je jučerašnje prijepodne proveo u druženju s penzionisanim generalom Jovanom Divjakom te članovima Udruženja \”Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu\”. Članovi Udruženja imenovali su našeg reprezentativca počasnim članom, a general Divjak uručio mu je nedavno objavljenu knjigu s posvetom.

Džeko je zasadio drvo u bašti ispred \”Kuće ljubavi\”, koje će, kako je rekao Divjak, rasti po centimetar svaki put kada Edin postigne novi pogodak. Također, Džeko je ponudio da i u budućnosti sarađuje s Udruženjem, odakle će dvoje najvrednijih stipendista, kao njegovi gosti, putovati na jednu od narednih utakmica Sitija.

Izvor: Dnevni Avaz / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: