Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džeko u UEFA emisiji: U Želji sam poslije treninga ostajao da treniram lijevu nogu, zvali su me Shevchenko

Preuzmite sliku

UEFA je povodom polufinalnih utakmice Lige Šampiona koje se igraju ove sedmice objavila posebnu video emisiju, a jedan od gostiju bio je Edin Džeko, napadač Intera i kapiten reprezentacije BiH.

“Po mom mišljenju fudbal se mnogo promijenio. Svi u ekipi se moraju znati prilagoditi i ja volim igrače koji znaju igrati različito”, kazao je Džeko u uvodu, a potom kazao:

“Kada sam bio dijete igrao sam za klub iz mog grada, Željezničar. Ostajao sam poslije treninga vježbati lijevu nogu jer nisam bio jak na toj nozi i želio sam napredovati. Jedan od trenera me stalno zvao Shevchenko.

Govorili su mi da ih podsjećam na njega – plav si kao on i imaš neke poteze. Polako, počeo sam ga kopirati. Sjećam se njegovog hat-tricka koji je postigao na Camp Nou. Od tog momenta je postao moj omiljeni igrač”, kaže Džeko o legendarnom Shevchenku koji pomenuti hat-trick postigao u dresu Dinamo Kieva protiv Barcelone.

Edin je u emisiji još govorio o dvomeču sa Barcelonom u dresu Rome, te u svom trenutnom Interu.

“Ovo mi je druga godina u Interu i već smo osvojili tri trofeja. Ponovo smo u finalu Kupa Italije, osvojili smo ga prošle godine. Jedino žalimo što prošle godine nismo osvojili ligu, a ove godine znamo da nećemo moći. S druge strane, mi smo u polufinalu Lige Šampiona, Intera nije bilo dugo. Ove dvije sezone su definitivno bile pozitivne, i zaista sam jako sretan što sam ovdje.

Inter treba da igra kao što je Inter igrao, posebno u Ligi Šampiona. Došli smo do polufinala pobijedivši dobre timove, timove koji su najbolji u svojim ligama i koji su bili uspješni u prošlosti.

Gledajući našu poziciju u ligi, drugi klubovi su vjerovatno mislili da ćemo prije ispasti. Ostali smo fokusirani na cilj, meč za mečom, došli smo do ove tačke i nemamo namjeru stati ovdje.

Kako se osjećam? Tiho. Osećam se mirno. Bit će to dvije spektakularne utakmice. Italija i grad Milan posebno treba da budu ponosni što dva kluba iz istog grada igraju u polufinalu Lige šampiona. Milan ima oba kluba na final-fouru. Mnogo je toga na kocki, igranje u finalu u Istanbulu bi bilo nevjerovatno.

Derbiji imaju zajedničke stvari. Možda u Manchesteru to nisam toliko osetio kao ovde u Italiji. Roma protiv Lazija, plus Milan protiv Intera su važne utakmice. Ljudi pričaju o njima prije i poslije stvarnih utakmica.

Italijanski navijači smatraju da je važnije pobijediti u derbiju od bilo koje druge prvenstvene utakmice, posebno u Rimu, ali i ovdje u Milanu. Ove utakmice su veoma različite, jer nema pravog favorita. Nije bitno da li je jedan klub jači ili slabiji. Derbiji su jednokratne utakmice; oba tima daju sve što imaju. To ćemo vidjeti u ova dva meča”, ističe Džeko za UEFA.com.

Utakmica Milan – Inter igra se u srijedu od 21:00 sati.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,