Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Džeko o Svjetskom prvenstvu: Hrvatska i Srbija se imaju čemu nadati, favoriti ne postoje

Preuzmite sliku

Kapiten nogometne reprezentacije BiH Edin Džeko smatra da Srbija i Hratska mogu proći grupnu fazu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ukoliko zadrže trenutni nivo forme.

Hrvati su u prvom kolu savladali Nigeriju 2:0, dok je Srbija pogotkom Džekinog saigrača Kolarova pobijedila Kostariku 1:0

“Srbija i Hrvatska su u prvim utakmicama pokazale da imaju čemu da se nadaju na Mundijalu, s obzirom na to da su, za razliku od mnogih favorita, u prvom kolu ostvarili pobjede. Hrvati, čini mi se, igraju mnogo strpljivije nego ranije i djelovali su sigurno na terenu te su na kraju prilično lako stigli do pobjede koja je još bitnija ukoliko se u obzir uzme činjenica da je Argentina remizirala s Islandom. Međutim, tek sada im slijede pravi ispiti, baš kao i Srbiji koja je remek-djelom Kolarova savladala Kostariku. Ukoliko zadrže ovaj nivo forme i Srbija i Hrvatska se imaju čemu nadati, a uvjeren sam da će proći grupnu fazu”, rekao je Džeko za Sport Klub.

Na pitanje ko su glavni favorit na Mundijalu, Džeko je rekao da u modernom nogometu ne postoje favoriti.

“Favoriti u modernom nogometu više ne postoje. To su dokazali i rezultati u dosadašnjem dijelu Svjetskog prvenstva. Iako to zvuči kao floskula, danas svako svakoga može savladati. Upravo se to u Rusiji i dešava. U jednoj utakmici sve je moguće, pogotovo kada je riječ o turnirskom sistemu. Nema više popravnog, jer već za nekoliko dana slijedi drugi protivnik. Uz to, mnogi igrači su imali teške sezone i to se osjeti na velikim ekipama pa otud i malo umora kod pojedinih reprezentacija. Međutim, vjerujem da će favoriti, kako prvenstvo bude odmicalo, doći do izražaja, s obzirom na dužinu klupe, jer će biti teško pratiti njihov ritam. ​Naravno, tradicionalno, favoriti su Brazil pa i Njemačka, bez obzira na poraz od Meksika, zatim Španija, ali i Belgija i Francuska”, smatra Džeko.

Nakon nastupa na Svjestkom prvenstvu, nogometna reprezentacija BiH propustila je Evropsko prvenstvo 2016. godine, a zatim i Svjetsko koje se trenutno igra u Rusiji. Sada se Džeko nada plasmanu na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

“Nastojat ćemo svim silama da odemo na Evropsko prvenstvo. Imamo individualni i timski kvalitet za taj poduhvat. Dobili smo i novog selektora i svima nam je cilj plasman na Evropsko prvenstvo. Oprostili smo se od nekoliko bitnih igrača u prošlosti i trenutno je ekipa u fazi rekonstrukcije i podmlađivanja. U prijateljskim utakmicama je izgledalo dobro​, ali vidjet ćemo kako će sve to izgledati kada počnu kvalifikacije. Iskreno, imamo talentovanu generaciju, dobar spoj mladosti i iskustva te uz novi vjetar u leđa, kada je riječ o novim igračima, vjerujem da možemo ostvariti plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta”, naglasio je Džeko. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje