Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dječak iz Sirije potpisao ugovor sa Antalyasporom, cilj mu je nastup za A reprezentaciju Turske

Preuzmite sliku

Talentirani 16-godišnji fudbaler Adem Metin Turk potpisao je profesionalni ugovor sa turskim klubom Antalyasporom, a riječ je o dječaku koji je prije sedam godina izbjegao iz ratom zahvaćene Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Adem Metin Turk rođen je u januaru 2004. godine u sirijskom gradu Hami, odakle je 2013. godine izbjegao u Tursku. Njegov veliki fudbalski talent uočio je predsjednik Fudbalskog kluba Istanbul Soma Aslangucu Alay Kesler.

Tokom trogodišnjeg igranja u tom klubu Turk je privukao pažnju velikih klubova u Turskoj i šire, a na kraju se odlučio da prvi profesionalni ugovor potpiše sa superligašem iz Antalije.

  • Adem Metin Turk je 2015. godine dobio i državljanstvo Republike Turske i dres nacionalnog tima te zemlje već je nosio u mlađim selekcijama.

    Nakon potpisivanja dvoipogodišnjeg ugovora sa Antalyasporom, mladi fudbaler je za AA kazao da je presretan zbog toga i da je svjestan da je to plod mukotrpnog rada.

    “Dosta mi je pomogao šef Alay. Turska se pobrinula za mene. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan se pobrinuo i sretan sam. Bilo je teško, ali uspio sam. Dug put je pred nama“, kazao je Turk.

    On je kazao da se odlično osjeća na treninzima sa prvim timom Antalyaspora i dodao je da mu raste samopouzdanje kada se na terenu nađe pored velikih fudbalski zvijezda kakav je i njegov klupski kolega Lukas Podolski.

    “Cilj mi je da budem uspješan u Antalyasporu i da zaigram za A tim reprezentacije Turske. To je san svakog mladog fudbalera“, kazao je Turk.

    Ističući da od ranog djetinjstva navija za Barcelonu i da mu je Lionel Messi fudbalski uzor, Turk je kazao da pomno prati i nastupe turskih fudbalera Cengiza Undera, Hakana Calhanoglua i Caglara Soyuncua.

    “Velika mi je želja da se sretnem sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, da ga upoznam i da mu se zahvalim. Da nije bilo njega ne bih ni igrao fudbal. Turska je jaka država i vjerujem da će uz njenu pomoć završiti rat u Siriji”, kazao je Turk.

    Profesor sa Fakulteta za sport na Univerzitetu u Istanbulu Alay Kesler najzaslužniji je za Turkove fudbalske uspjehe, a za AA je istalao da je mladi Turk potpisao za Antalyaspor zbog iskrenosti i očinskog odnosa koji je prema njemu pokazao čelnik tog kluba Fikret Ozturk.

    “Imali smo mnogo ponuda od klubova iz Turske i inozemstva. Gospodin Fikret je insistirao da karijeru počne u Antalyasporu i nismo ga mogli odbiti. Vjerujemo njemu i klubu“, kazao je Kesler i dodao da će Turku uskoro biti ispunjena i želja da upozna i turskog predsjednika Erdogana.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje