Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Devet najvažnijih stvari koje trebate znati o utakmici BiH – Crna Gora

Preuzmite sliku

BiH i Crna Gora večeras od 20,45 sati u Zenici igraju duel petog kola grupe 3 UEFA B Lige Nacija.

U nastavku donosimo najvažnije stvari koje trebati znati o večerašnjem susretu.

Četvrti međusobni duel

Bit će ovo četvrti međusobni meč BiH i Crne Gore. Sva tri prethodna su okončana neriješenim rezultatom. Dva puta je bilo po 0:0, a jednom 1:1.

BiH bez četiri igrača, Crnogorcima nedostaju dvojica

Selektori obje selekcije nalaze se u problemima sa povredama igrača. Našem timu nedostajat će četiri fudbalera. Rade Krunić, Anel Ahmedhodžić, Jusuf Gazibegović te Luka Menalo neće igrati zbog povreda. S druge strane, Crnogorcima će nedostajati najbolji igrač Stevan Jovetić te Nikol Krstović.

Zmajevi pobjedom osvajaju grupu

Naša selekcija je trenutno prva nakon četiri kola u grupi sa osam bodova i ima bod više od Crne Gore. Izabranici Ivajla Peteva će u slučaju trijumfa osvojiti grupu. Osim prvog mjesta, Zmajevi će osigurati nastup u UEFA A Ligi Nacija, zatim izboriti baraž za EURO te drugi šešir uoči žrijeba kvalifikacija za EURO.

Stadion u Zenici rasprodat

Sve ulaznice za večerašnji meč u Zenici su rasprodate. BiH će tako tokom svih 90 minuta imati veliku podršku navijača. Također, oko 500 navijača iz Crne Gore stiže u našu državu i bodrit će svoje ljubimce na stadionu Bilino Polje.

Poljak sudi na Bilinom Polju

Utakmicu BiH – Crna Gora sudit će Szymon Marciniak iz Poljske. Poljak je jedan od najboljih arbitara u Europi i redovan je na svim UEFA i FIFA takmičenjima. Njegovi pomoćnici su Pawel Sokolnicki i Tomasz Listkiewitz, dok je četvrti sudija Tomasz Musial. Inače, Marciniak je na posljednjih 20 utakmica podijelio 92 žuta kartona, odnosno 4.6 po utakmici.

BiH bolje rangirana i više nego duplo skuplja

BiH je u ovom trenutku na 57. mjestu na FIFA listi, dok Crnogorci zauzimaju 67. poziciju. Naša selekcija je više nego duplo skuplja od večerašnjih protivnika. Zmajevi prema podacima Transfermarkta vrijede 80.08 miliona eura, a Crrna Gora 39,23 miliona eura.

Selektor Crne Gore je “učenik” BiH

Selektor reprezentacije Crne Gore, Miodrag Radulović (54), svoju UEFA Pro licencu stekao je u Edukacijskom centru Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i to 2008. godine. Radulović je u Centru za edukaciju NS/FS BiH sa visokim ocjenama odbranio diplomski rad na temu “Organizacija, rukovođenje, marketing i stručni rad u “FC MTK Hungaria”.

Obojici selektora 19. utakmica

Zanimljivo da su selektori BiH i Crne Gore predvodili po 18 puta spomenute reprezentacije. Selektor naše reprezentacije Ivajlo Petev ima skor od pet pobjeda, sedam remija i šest poraza. Miodrag Radulović je sa Crnogorcima ostvario šest pobjeda, pet remija i sedam poraza.

Utakmicu prenosi 27 TV kanala

Susret BiH – Crna Gora prenosit će 27 TV kanala. U Bosni i Hercegovini direktno meč prenose BHT 1 te MOJA TV (BH Telecom). (Reprezentacija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,