Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danas protiv Sjeverne Irske na Grbavici: Ključni meč za “Zmajeve”

Preuzmite sliku

Reprezentacija Bosne i Hercegovine spremna je za današnji revanš meč Lige nacija, Grupa B, protiv Sjeverne Irske na stadionu Grbavica (20.45 sati), potvrdio je sinoć selektor “Zmajeva” Robert Prosinečki, koji je, kao i pred svaku utakmicu, optimista.

Selektor je konstatirao da je lijepo biti prvi u bilo kojem takmičenju, a pogotovo ovom koje pruža priliku odlaska na Evropsko prvenstvo. A upravo bi nas današnja tri boda približila prvom mjestu u grupi, što bi nas moglo odvesti u borbu za plasman na Euro.

Težak duel

Bosna i Hercegovina je prethodno savladala u gostima Sjevernu Irsku (2:1), a potom na domaćem terenu i Austriju (1:0.)

– Svaka utakmica je drugačija, a mi ćemo sigurno dati sve od sebe da u jednoj veoma teškoj utakmici dođemo do cilja – ističe Prosinečki, koji je rekao da zna koji će sastav suprotstaviti Ircima, no nije ga želio otkriti novinarima.

– Igrat će oni igrači za koje mislim da će dati sve od sebe za dobar rezultat – kaže Prosinečki, koji je “otkrio” samo to da će na našem golu biti Ibrahim Šehić.

Napad bi trebao predvoditi kapiten Edin Džeko, koji naglašava da je ovo vjerovatno i ključna utakmica u Ligi nacija. Golgeter italijanske Rome ne smatra da je naša prednost to što su Sjeverni Irci imali 24 sata manje odmora.

– Oni su definitivno navikli da igraju svaka tri dana, tako da ne treba očekivati da će biti umorni. I ja sam navikao na taj ritam, te očekujem dosta tešku utakmicu, s obzirom na to da je i prva bila takva.

Međutim, ovaj put igramo pred našim navijačima i sigurno je da moramo puno bolje odigrati u polju kada mi imamo loptu. Vjerujem da će tako biti, naravno, uz veliku podršku naših navijača – dodaje Dijamant.

Mladi dolaze

Nogometaš s najviše postignutih golova i odigranih utakmica u dresu BiH konstatira da su rekordi tu da se ruše.

– Siguran sam da će neko srušiti i moj rekord. San svih mladih igrača je da igraju za svoju domovinu. Sve dok me selektor bude želio vidjeti u timu, ja ću biti tu, ali doći će i vrijeme kada ću morati svoje mjesto prepustiti nekim mlađim igračima. To je sasvim normalno – kaže Džeko (32).

Možda je najbolji trenutak za to Evropsko prvenstvo 2020. godine?

– Ne znam. Igrali smo na Svjetskom prvenstvu, svi znamo šta je to značilo za ovu državu. Naravno, voljeli bismo otići i na Evropsko prvenstvo, a hoće li to biti moj oproštaj od nacionalnog dresa, to ne znam – rekao je Džeko.

Drugačiji osjećaj

Na pitanje ima li poseban motiv pred susret na Grbavici, Džeko je rekao:

– Kao igraču koji je ponikao u Želji, drugačiji je osjećaj igrati na Grbavici nego na nekom drugom stadionu. Drago mi je što su ljudi iz Uprave Željezničara, zajedno sa Savezom, uspjeli, kako mi to kažemo, našminkati Grbavicu. Nadam se da ćemo prvu utakmicu na “novoj Grbavici” odigrati dobro i upisati novu pobjedu.

– Kao kapiten, nikoga od saigrača ne moram motivirati da igra za našu reprezentaciju. Svima nama je san da igramo za našu državu, a ja ga još živim, više od deset godina. Dres reprezentacije je najveći motiv – kaže Džeko. (Avaz sport)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,