Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danas navršena 12 godišnjica od smrti legendarnog desnog krila Slobode iz Tuzle

Preuzmite sliku

Danas je tačno 12 godina od smrti Mesuda Nalića, legendarnog desnog krila Slobode iz Tuzle, koji je 24 puta nosio dres reprezentacije bivše Jugoslavije.

Rođen je u Banjoj Luci 12. maja 1943. godine, a umro je 1. juna 2004. u Tuzli u 63. godini života. Nalića su u gradu soli zvali Tetak, dok je u rodnoj Banjoj Luci imao nadimak Albert.

  • mesud-nalic-godisnjica (1)
  • Svoju prvoligašku karijeru je započeo kao član Borca iz Banja Luke sa samo sedamnaest godina. Nakon Borca igrao je za tuzlansku Slobodu. Nalić je bio neostvareni san klubova tzv. ”velike četvorke”, jer je odlučio do kraja biti vjeran svojoj Slobodi kao igrač, a potom i kao  trener do kraja života.

    Sa svoja dva odlučujuća pogotka i jednom asistencijom u Titogradu je 1969. godine uveo Slobodu u društvo prvoligaša. Također, osvojio je zlatnu medalju na mediteranskim igrama u Izmiru.

    Tuzlaci nisu zaboravili legendu Slobode i danas na godišnjicu smrti svi uglas kažu:

    – Jedan je Tetak. Od njega smo svi puno naučili o nogometu, ali i životu. Nikada ga nećemo zaboraviti. Često ga legende Slobode Sead Sarajlić i Ademir Ado Smajlović spominju kao uzora kojeg su naslijedili na poziciji desnog krila i od koga su najviše naučili, a potom ga imali kao trenera, uvrštavajući ga u najbolje stručnjake FK Slobode svih vremena.

    U Tuzli je debitirao kao trener prvog tima davne 1980. godine, a bio je njegov trener u nekoliko navrata.

    Podsjetimo da je fudbalsku tradiciju Nalića nastavio Mesudov sin Zlatan koji je sa U-21 reprezentacijom Švedske osvojio Evropsko prvenstvo u Češkoj 2015. godine, a zlatnu medalju je javno posvetio svom ocu Mesudu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje