Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danas na EURO 2016: Uslovno suspendovana Rusija na megdan Slovacima…

Preuzmite sliku

Nastavak Evropskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj danas donosi prva tri meča drugog kola grupne faze, a domaćin Francuska se sastaje sa debitantom na EURO-u Albanijom, javlja Anadolu Agency (AA).

Šesti dan Evropskog prvenstva otvaraju Rusija i Slovačka, koje će prvi meč drugog kola grupe „B“ igrati u 15 sati na stadionu „Pierre Mauroy“ u Lillu. Rusi nakon remija sa Englezima u prvom kolu u meč ulaze sa ambicijama da osiguraju prolaz u drugu fazu, a Slovaci nakon poraza od Velsa traže svoje šanse.

Međutim, ovaj meč će se igrati u sjeni istraga koje UEFA vodi protiv Ruskog fudbalskog saveza nakon huliganskih nereda koje su ruski navijači izazivali u Marseilleu u kojem su se u nekoliko navrata sukobili sa Englezima.

Kontrolna, Etička i Disciplinska komisija UEFA-e saopćila je da je Fudbalska federacija Rusije kažnjena uslovnom diskvalifikacijom i novčanom kaznom od 150.000 eura, zbog nereda na stadionu Velodrome u Marseilleu, u utakmici između Rusije i Engleske.

Ruska fudbalska federacija kažnjena je zbog rasističkih parola i uznemirujućih aktivnosti navijača na stadionu. U slučaju da se sličan incident unutar stadiona ponovi, reprezentacija Rusije će biti diskvalifikovana sa takmičenja, poruka je UEFA-e koja je izazvala neprijatan osjećaj u ruskom taboru pred današnji susret sa Slovačkom.

Domaćin EURO-a Francuska nošena euforijom nakon pobjede, rezultatom 2:1, u prvom kolu nad Rumunijom, večeras u 21 sat na marsejskom stadionu „Velodrome“ igra meč protiv Albanije koja je u prvom kolu pretrpila poraz (0:1) od Švicarske.

S obzirom na formu i dosadašnji omjer od četiri pobjede u sva četiri međusobna duela i gol razliku od 11:1, Francuzi su izraziti favoriti u večerašnjem meču, ali će morati i na terenu pokazati borbenost kako bi savladali selekciju Albanije koja se nada da bi „trikolorima“ mogla pomrsiti račune. Albanci imaju i hendikep da neće moći nastupiti njihov kapiten Lorik Cana koji je zaradio crveni karton u prvom meču.

Pored Francuske i Albanije, drugi par nastavka takmičenja u grupi „A“ čine Rumunija i Švicarska koje će svoj meč u terminu od 18 sati igrati na pariškom stadionu „Park prinčeva“.

Fudbalska javnost i od ovog susreta očekuje zanimljiv okršaj je selekcija Rumunije u prvom kolu protiv jake Francuske pokazala borbenost i kvalitet, a švicarska selekcija u meč ulazi sa poraslim ambicijama nakon subotnje pobjede nad Albancima.

– 15. juni –

Lille (15 sati): Rusija – Slovačka

Pariz (18): Rumunija – Švicarska

Marseille (21): Francuska – Albanija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,