Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dan kada su huligani porazili fudbal

Heysel tragedija
Preuzmite sliku

Jučer je obilježena 27. godišnjica tragedije na Heyselu kada je prije početka finalne utakmice Europskog kupa poginulo 39 navijača Juventusa.

\"HeyselUtakmica finala je trebala biti spektakl sa najvećim zvijezdama tog vremena poput Platinija, Dalglishom, Grobbelarom i Tardellijem. Ipak, ono što se desilo šokiralo je fudbalski svijet i natjeralo mnoge zemlje na uvođenje rigoroznijih mjera protiv huligana.

Prije utakmice navijači Liverpoola i Juventusa su se sukobili na ulicama Bruxellesa a obračun je nastavljen i na stadionu. Navijači Liverpoola su probili zaštitnu ogradu koja ih je dijelila od Juventusovih fanova. Tada je nastao stampedo a navijači Juventusa su pritusnuti uza zid koji se srušio prilikom čega je poginulo 39 navijača italijanskog kluba.

Utakmica je ipak odigrana zbog straha od eksalacije još većeg nasilja, pa su kapiteni obje ekipe su prije početka zatražili od svojih navijača da se smire. Juventus je postao šampion golom Platinija i penala, a igrači Stare dame su nakon utakmice slavili ne znajući potpune informacije o broju stradalih.

Krivica za tragediju je pala na navijače Liverpoola pa je zvanični UEFA-in posmatrač Gunter Schneider rekao da su engleski navijači odgovorni i da u to nema sumnje. Šest dana nakon tragedije britanska premijerka Margaret Thatcher izvršila je pritisak na Fudbalski savez da povuče sve engleske klubove iz evropskih tkamičenja, a 2. juna UEFA je zabranila igranje svih međunarodnih utakmica za engleske klubove.

Prošlo je pet dugih godina dok su engleski klubovi zaigrali pod okriljem UEFA-e, dok je Liverpool „odradio\” još jednu dodatnu godinu kazne. Igrači obje ekipe su se spremali za tu utakmicu vjerujući da će na kraju jedna od njih biti pobjednik, no, nakon utakmice shvatili su da je tog dana poražen fudbal.

Tuzlanski.ba / Federalna.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: